You're Not You

Beoordeling:

Geplaatst: door Daphne van Hoolwerff

Wanneer we Kate (Hilary Swank) leren kennen, heeft ze het gemaakt in het leven. Een gelukkig huwelijk, een royaal huis en bovendien is ze getalenteerd klassiek pianist. Tot haar lichaam vreemde mankementen begint te vertonen.

We leren na een flash forward dat Kate ALS heeft. Een vreselijke spierziekte, die haar leven drastisch heeft veranderd. De verlammende ziekte is inmiddels al zover gevorderd dat ze niets meer zelf kan. Haar man Evan (Josh Duhamel) brengt iedere dag zorgvuldig haar make-up aan voor hij naar zijn werk gaat. Eigenlijk heeft ze een dagelijkse verzorgster nodig, maar Kate is niet snel tevreden.

Op een dag komt Bec (Emmy Rossum) binnenwaaien: een studente die als een soort wervelwind door het leven raast. Ze drinkt en feest erop los en duikt met de één na de ander het bed in. Ondanks dat Bec nul huishoudelijke vaardigheden en ervaring met het verzorgen van ALS-patiënten heeft, wil Kate haar een kans geven.

Dit gaat niet meteen goed, en Evan vindt het maar niks, maar na de nodige strubbelingen weet Bec haar plekje in het huishouden te veroveren. Becs losbandige levensstijl en gedrag is als een frisse wind voor Kate, die rust, regelmaat en luxe gewend is. Terwijl Kate en haar man steeds meer van elkaar vervreemden, word de band tussen Kate en Bec steeds nauwer.

Het contrast tussen de stijve Kate en de onstuimige Bec ligt er wel erg dik bovenop. Dit is al eens beter gedaan in de Franse film Intouchables, waarin een vergelijkbare vriendschap centraal staat. In You’re Not You ontbreekt de humor en chemie die in Intouchables wel volop aanwezig is. Ook de manier waarop de relatie ingevuld word ligt redelijk voor de hand. Kate leert haar strak geregelde leven meer los te laten en te genieten, Bec leert verantwoordelijkheid en aangaan van betekenisvolle relaties. De nodige clichés worden hierbij niet geschuwd.

Maar dat wil niet zeggen dat You’re Not You niet overtuigt. Beide vrouwen zetten een krachtige performance neer, terwijl hun personages zich in tegenovergestelde richting ontwikkelen. Kate kan alleen maar verder aftakelen, terwijl Bec juist opbloeit. Het is dan ook vooral zij die een indrukwekkende verandering doormaakt. Swanks verdienstelijke rol ten spijt, is Bec de ware hoofdpersoon van de film.

Van een lichtelijk stereotype zien we haar ontplooien tot een zelfbewust en kwetsbaar personage, waarvan elk moment geloofwaardig is gebracht. Haar reis van het luchtige begin tot aan het slepende einde van Kate’s aftakeling grijpt naar de keel. Ook al worden de tranen letterlijk getracht uit je te trekken, uiteindelijk is You're Not You een doortastend en aangrijpend drama.

Trailer