To The Wonder

Beoordeling:

Geplaatst: door Bart de Bruijn

Sommige regisseurs brengen ongeveer elke twee tot drie jaar een nieuwe film uit. Werken gewoon door en lassen geen enorme pauzes in. Terrence Malick is anders. Hij nam ooit een pauze van twintig jaar en nu volgen zijn films elkaar in rap tempo op. Een jaar na The Tree Of Life verschijnt nu To The Wonder. En tussen nu en 2014 staan nog eens drie films gepland.

Terrence Malick heeft een eigen stijl. Dialogen zijn niet belangrijker dan muziek of beelden. Je zit soms makkelijk een minuut naar een wolkenhemel of korenveld te kijken. En meestal kom je de bioscoop uit met het gevoel dat je het niet helemaal gesnapt hebt of in ieder geval vast een hoop hebt gemist. Malick is geen pleaser.

Het komt misschien door de plotselinge snelle opeenvolging van film, maar het lijkt alsof Malick wat minder tijd heeft genomen voor To The Wonder. Het verhaal lijkt makkelijker te begrijpen en veel van de mooie shots lijken meer om lekker naar te kijken dan om de sfeer van het verhaal te versterken.

Dat verhaal gaat over een man en vrouw (Ben Affleck en Olga Kurylenko). Hij is Amerikaan en ontmoet de Oekraïense en haar dochtertje in Parijs. Daar ontstaat een heftige romance. Ronddwalen met alleen oog voor elkaar, dansen over straat zonder je druk te maken over wat andere mensen er van denken. Dat werk.

Hij neemt haar mee naar Amerika waar de liefde na een tijdje stokt. Hij werkt overdag en zij verveelt zich in de saaie buitenwijk, het vakantiegevoel is over. Hij laat daarna zijn ogen op een andere vrouw (Rachel McAdams) vallen en zij wil weg.

Malick blijft sterk in het overbrengen van emoties. De liefde is duidelijk voelbaar in het eerste deel van de film en de vervreemding is ook sterk gefilmd. Maar verder is To The Wonder een beetje te simpel. Het verhaal gaat niet diep genoeg en de film is nergens spannend of echt aangrijpend.

Affleck en Kurylenko spelen zowel hun liefde als vervreemding goed. Er zitten mooie beelden in To The Wonder. Maar de film behoort zeker niet tot het beste wat Malick gemaakt heeft. Misschien komt het door de opgevoerde snelheid van het uitbrengen van zijn films, want To The Wonder lijkt afgeraffeld en met minder zorg gemaakt.

Trailer