Wild Card

Beoordeling:

Geplaatst: door Kristiaan Schimmel

Wild Card is de zoveelste film waarin Jason Statham laat zien hoe sterk hij is in vele actiescènes met veel vuurwapengeweld. Althans, dat zou je denken als je de synopsis leest en de poster en trailer bekijkt. Maar wanneer je met die verwachting naar de bios gaat, kom je toch wel bedrogen uit.

Drie korte actiescènes telt de film. Als we de paar klappen uit de openingsakte meerekenen komt het geheel op vier. Het vechten beslaat in totaal hooguit tien minuten van de anderhalf uur durende film. Als het script van de film een sterk actiedrama had kunnen maken, was dat niet erg geweest.

Het verhaal gaat over de freelance beveiligingsexpert Nicholas Wild (Statham). Door zijn gokprobleem zit Wild gevangen in Las Vegas, waar hij zijn dagen voornamelijk dronken doorbrengt in een goedkoop motel. Als een vriendin door de gangster Danny DeMarco (Milo Ventimiglia) wordt verkracht, besluit hij haar te helpen met wraak nemen.

Tot dusver klinkt het niet heel verschillend van het overige werk uit Statham’s oeuvre. Echter nog voor Wild Card goed en wel op gang is gekomen, zit de wraakactie er al op en gaat de film ellenlang en voorspelbaar door over Wilds Blackjackverslaving en de zelfvernietigende eigenschappen die aan die verslaving inherent zijn.

Zonde, want de vechtscènes die de film de nodige opwinding geven zijn indrukwekkend in beeld gebracht. Wild weigert vuurwapens te gebruiken dus hij valt aan met asbakken, bestekmessen, alles dat hij binnen handbereik heeft. Het levert ruwe en bloederige gevechten op die er verbazingwekkend geloofwaardig uitzien. Helaas is het elke keer voorbij voor je er erg in hebt.

Wild Card is een film met een flinke identiteitscrisis. Voor een drama is het verhaal te simpel en voor een actiefilm zit er met drieëneenhalf korte vechtscènes veel te weinig flitsend geweld in de film van Simon West (The Expendables 2, Con Air, Lara Croft: Tomb Raider). Een ander voorbeeld van de identiteitscrisis: in de Verenigde Staten is Wild Card uitgebracht als kerstfilm, maar verder dan twee kerstklassiekers in de soundtrack, de voornaam van de hoofdpersoon (Nicholas) en het volstrekt zinloze gebruik van een kerstmuts, heeft de film niets met kerst te maken.

Wild Card heeft de juiste cast en crew bij elkaar om er één van Stathams betere actiefilms van te maken, maar het verdwaalde script staat dat succes in de weg.

Trailer