Whores' Glory

Beoordeling:

Geplaatst: door Daan Snouck Hur...

Veelvuldig bekroonde Oostenrijkse documentairemaker Michael Glawogger is een man met een missie. Whores' Glory is namelijk alweer deel drie in zijn docu-reeks World Of Work, waarin hij het effect van globalisering op werkgelegenheid laat zien. Na Megacities en Working Man's Death richt hij in Whores' Glory zijn camera's op het oudste beroep ter wereld, de prostituee. Of beter gezegd: het een-na oudste beroep ter wereld. Want als Glawoggers documentaire iets duidelijk maakt is het dat het oudste beroep ter wereld niet hoer is, maar pooier.

Nu is prostitutie natuurlijk een aardig beladen onderwerp. De een ziet er de ultieme objectificatie en onderdrukking van de vrouw in, de ander ziet het als een mogelijkheid voor vrouwen om met hun lichaam enige controle over mannen te kunnen hebben. Door simpelweg de dames aan het woord en aan het werk te laten geeft de Oostenrijker geen oplossingen of handzame conclusies. De film ondermijnt echter wel het geromantiseerde beeld van de zelfstandige 'happy hooker' door te laten zien dat de dames altijd aangestuurd worden vanuit hogerhand.

Whores' Glory is opgezet als een drieluik, met in elk deel een andere lokatie, respectievelijk Thailand, Bangladesh en Mexico. Los van de lokaties verschillen de drie delen ook in de wijze waarop de dames hun waar aan de man brengen. In Bangkok volgt Glawogger dames die werken in 'The Fish Tank', een Kijkshop voor hoeren waarin de genummerde vrouwen achter glas tentoongesteld worden en de mannen onder het genot van een drankje hun keuze kunnen maken.

Daarna neemt hij de kijker mee naar Faridpur in Bangladesh. Hier wordt in een enorm labyrintisch bordeel genaamd 'City Of Joy' een eeuwenoude traditie van buurtbordelen in stand gehouden. Hier is het een komen en gaan van lokale mannen die in hun lunchpauze even van bil gaan om stoom af te blazen. In het Mexicaanse Reynosa is 'The Zone' gesitueerd, een vervallen gated community waarin de hoeren tegen betaling van huur hun werk kunnen doen en mogelijke klanten in hun auto langs de deuren rijden.

Van de drie lokaties is het in Bangladesh waar de vicieuze cirkel, waar veel van deze vrouwen inzitten, het duidelijkst wordt. In de rigide klassenmaatschappij van dit land ben en blijf je nou eenmaal een hoer. Kinderen worden geboren in het bordeel en hun levensloop staat min of meer vast. In een typerende scène draagt één van de meiden haar klant op alvast plaats te nemen terwijl zij bij haar moeder even een condoom gaat halen. Opvallend genoeg is het ook hier waar de vrouwen het meest pro-actief zijn. Waren de prostituees in Bangkok nog anoniem genummerd, in Faridpur hebben de meeste mannen een vaste dame bij wie ze graag vertoeven, en welke niet schroomt haar klant uit te foeteren als hij een dagje niet op komt dagen.

De vrouwen en klanten zijn ongekend openhartig, wat leidt tot dramatische, trieste èn grappige verhalen. De regisseur vraagt echter nergens begrip van zijn publiek. Zijn fly-on-the-wall aanpak toont slechts wat er zich afspeelt op deze plekken. Dit wil niet zeggen dat hij zijn beeldvorming niet stuurt. De interviews worden afgewisseld met sfeervolle shots, ondersteund door een soundtrack met uitsluitend melancholische “sterkevrouwenmuziek” van onder andere PJ Harvey. Gelukkig is Glawogger een ervaren filmer en nergens komt zijn objectiviteit in het gedrang. Zijn stijl draagt hierdoor slechts bij aan het gegeven waardoor Whores' Glory een indringend monument is geworden voor één van de klassieke beroepen der mensheid.

Trailer