The Watch

Beoordeling:

Geplaatst: door Jochem Geerdink

Na de brute moord op zijn nachtwaker, besluit supermarktmanager Evan tot de oprichting van een buurtwacht in de slaperige suburb waar hij leeft. Slechts drie kandidaten dienen zich aan: losbol Bob, de gestoorde Franklin en de wat vreemde Brit Jamarcus. Samen vormen zij Neighborhood Watch.

Glenview, Ohio. Een slaperige suburb zoals er zo velen zijn in de Verenigde Staten. Een hechte en besloten gemeenschap, waar eigenlijk nooit iets gebeurt. Totdat de nachtwaker van de plaatselijke buurtsuper op brute wijze om het leven komt. Evan (Ben Stiller), de manager van de supermarkt, besluit daarop - naast al ontelbare andere buurtclubjes die hij is begonnen - tot de oprichting van een heuse buurtwacht. Alles om Glenview te beschermen.

Tijdens een footballwedstrijd van het lokale schoolteam doet hij een oproep aan andere bewoners om zich te melden voor Neighborhood Watch, maar de animo valt een beetje tegen. Aanvankelijk melden zich slechts twee vrijwilligers: Bob (Vince Vaughn), die de buurtwacht vooral ziet als mooie aanleiding om gezellig een biertje te drinken, en de voor het politiekorps afgewezen Franklin (Jonah Hill), die vol opgekropte woede nog steeds zint op wraak.

Maar net wanneer Evan aan zijn openingspraatje wil beginnen, staat ook de wat zonderlinge Brit Jamarcus (Richard Ayoade) voor de deur. Hij is net gescheiden en ook wel toe aan een verzetje. Al hoopt hij vooral dat de buurtwacht er toe leidt "dat een Aziatische buurtbewoonster aanbiedt even lekker op mijn ballen te zuigen".

Waar het in coole jacks gestoken kwartet zichzelf erg stoer vindt, lijkt Glenview niet bepaald onder de indruk van de buurtwacht. De politie neemt hen totaal niet serieus en bekeurt Evan zelfs voor het ongeoorloofd ophangen van flyers in de buurt. En wanneer de heren zich haasten naar hun eerste echte melding, wacht hen een regen aan eieren van enkele buurtkinderen.

Alles veranderd wanneer de vier ontdekken dat er meer aan de hand is in Glenview. Het slaapstadje blijkt namelijk de uitvalsbasis te zijn voor een buitenaardse invasie. "We zijn onder jullie", vertrouwt een alien hen toe. Ineens is iedereen verdacht. Is die oude chagrijn Manfred (hey, zien we daar drill instructor Hartman uit Full Metal Jacket?) soms ook een buitenaards wezen? En waarom heeft de nieuwe overbuurman van Evan eigenlijk zo veel batterijen nodig?

Met enkele van de belangrijkste komische talenten van het moment in de hoofdrollen, mag je bij voorbaat wat verwachten van The Watch. Zeker wanneer je weet dat Seth 'Knocked Up' Rogen en Evan 'Da Ali G Show' Goldberg verantwoordelijk zijn voor het scenario, terwijl Akiva 'Saturday Night Live' Schaffer als regisseur de touwtjes in handen heeft. Toch maakt de film die verwachtingen maar deels waar.

Ja, er valt meer dan genoeg te lachen, of toch zeker te grinniken, in The Watch. Maar vaak zijn de grappen wel wat voorspelbaar en erg puberaal. Daarnaast neemt het aantal lachmomenten in het tweede deel snel af en bekruipt je meer dan eens het gevoel dat Stiller, Vaughn en Hill zich er toch wat makkelijk vanaf lijken te maken. Uiteindelijk is The Watch onderhoudend, maar kent de film eigenlijk maar één echte verrassing: The IT Crowd's Ayoade, die vorig jaar ook al zulke hoge ogen gooide met het aandoenlijke Submarine.

Wil je met eigen ogen zien of bovenstaande recensie klopt? Doe dan mee aan onze prijsvraag en maak kans op één van de vijf setjes met twee vrijkaarten.

Trailer