Trance

Beoordeling:

Geplaatst: door Max de Waal

Het mag een wonder worden genoemd, maar de Oscarwinnende regisseur Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire, 127 Hours) heeft naast de organisatie van de gigantische openingsshow van de Olympische Spelen ook nog tijd gevonden om een speelfilm te regisseren. En niet zomaar een film, maar de openingsfilm van het Imagine Film Festival in Amsterdam, afgelopen april. Dat is uiteraard niet zonder reden.

Trance is een film met een complex verhaal waarover we op voorhand niet te veel willen verklappen, maar het komt op het volgende neer. In een prestigieus veilinghuis wordt een schilderij van Goya ter waarde van 26 miljoen pond ontvreemd tijdens de veiling. Veilingmeester Simon (James McAvoy) is verantwoordelijk voor de veiligheid van het schilderij, maar hij zit in het complot.

Echter, Simon heeft zo zijn eigen agenda en wanneer zijn partners in crime, onder leiding van de bedrieglijk charismatische Franck (Vincent Cassel), de buit willen aanschouwen, blijkt deze door Simon te zijn achtergehouden. Uiteraard wil Franck zijn schilderij terug en probeert dit op geheel eigen wijze.

Enige probleem is dat Simon door een klap op het hoofd opgelopen tijdens de roof, lijdt aan geheugenverlies en dus oprecht niet meer weet waar hij het schilderij heeft gelaten. Voor Franck reden om de hulp van hypnotiseur Elizabeth Lamb (Rosario Dawson) in te roepen. Zij zal in het beschadigde geheugen van Simon op zoek moeten gaan naar het schilderij, maar dit klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is.

In Trance wisselt Boyle reguliere thrillermomenten af met een aantal smerige, expliciete en nagels-over-het-bord momenten. Dit gecombineerd met de pompende beats maakt dat de kijker de diverse ‘trance’ scènes nog intenser zal ervaren. En alles wordt ook nog eens op de juiste momenten gerelativeerd met gevatte humor.

Cassel speelt zoals gewoonlijk een ijzersterke rol als onberekenbare bad-guy. Waarom Boyle voor de bijna onverstaanbare James McAvoy heeft gekozen, blijft een vraag. McAvoy speelt zeker niet slecht, maar overtuigend is anders. Rosario Dawson geeft zich in Trance helemaal bloot, letterlijk!

Al met al is Trance helaas niet Boyle’s beste en de film valt absoluut niet in het Slumdog Millionaire segment. In deze film grijpt Boyle veel meer terug richting Trainspotting. Dit maakt dat de film het dan ook vooral moet gaan hebben van de fanclub die Boyle in dat tijdperk heeft opgebouwd. 

Trailer