The Expendables 2

The Expendables 2, Genres: Komedie, Aktie, Regie: Simon West, Acteurs: Jason Statham, Sylvester Stallone, CHUCK NORRIS, Releasedatum: 16 augustus 2012, Speelduur: 102 minuten.

Recensie The Expendables 2

Na het succes van The Expendables in 2010, was het slechts een kwestie van wachten op het moment dat Stallone en de zijnen er in een vervolg nog een schepje bovenop zouden doen. Druk gespeculeer volgde over welk vergane videotheekiconen eventueel nog meer toegevoegd zouden worden aan Sly's legertje van al dan niet uitgerangeerde culthelden.

Volwassen mannenharten gingen al sneller kloppen bij het nieuws dat Bruce Willis en Arnold Schwarzenegger in deel twee een grotere rol zouden spelen, maar met de aankondiging dat zowel Chuck Norris áls Jean-Claude Van Damme zouden aantreden in de sequel heeft Stallone zich voor wat betreft de doelgroep helemaal onsterfelijk gemaakt.

The Expendables 2 gaat gelijk goed van start met een vijftien minuten durende setpiece waarin Barney Ross (Stallone) en zijn team de basis van een naamloze warlord aanvallen om een gijzeling te beeindigen. Dit gaat op zo'n keiharde, over-the-top manier dat elke twijfel aangaande het nu toch echt too old for this shit zijn van de hoofdrolspelers weggenomen wordt. Een flinke - en vooral bloederige - bodycount en een tapijt aan lege kogelhulzen later, is de kijker weer op de hoogte van de individuele kwaliteiten van elk teamlid.

Net nadat ze weer veilig thuisgekomen zijn wordt Ross door opdrachtgever Mr. Church (Willis) gedwongen om in een onherbergzaam stukje Azië de lading van een neergestort vliegtuig te gaan bergen. Zo gezegd, zo gedaan. Ons E-team wordt echter van hun buit beroofd door een rivaliserende bende huurlingen, onder leiding van Jean Vilain (Van Damme, zichtbaar genietend van zijn rol als slechterik. Of is hij stiekem toch gewoon een goed acteur?), en Ross zweert wraak.

Vilain blijkt echter een flinke kluif. Hij is volkomen meedogenloos en in niks anders geinteresseerd dan in totale nucleaire holocaust. Haast is geboden en naarmate het verhaal vervolgt krijgen de Expandables bijval van ondermeer Church, collega/concurrent Trench (Schwarzenegger) en eenmansleger Booker (Chuck Norris).

Met zulke namen op je poster zou je het de makers niet eens kwalijk nemen als ze dit vehikel puur uit gemakzucht op starpower zouden baseren. De arbeidsethos en lo-fi aanpak van Stallone en zijn mannen heft dit project echter uit boven de overtrokken miskleun die het had kunnen zijn. Niet alleen bij de mensen voor de camera spat de toewijding er af, ook bij de mensen erachter.

Originele lokaties (onder andere een verlaten Russische replica van een complete westerse stad), baanbrekende stunts, strak gechoreografeerde knokpartijen en veel, heel veel explosies. Alles tot in de puntjes verzorgd. 

Natuurlijk moet dit alles in context gezien worden. The Expendables 2 is puur gemaakt voor en door mensen die dit soort films graag zien en pretendeert op geen enkele manier ook maar iets anders te doen dan de films waar deze mannen beroemd mee zijn geworden.

Dit vervolg verbetert het origineel op praktisch alle fronten, maar ironisch genoeg brengen deze verstokte ouwe rotten nog iets belangrijkers: een soort aardse frisheid temidden van alle designer reboots en rigide boekverfilmingen.

Trailer

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.