The Dark Knight Rises

The Dark Knight Rises, Genre: Aktie, Regie: Christopher Nolan, Acteurs: Anne Hathaway, Gary Oldman, Christian  Bale, Releasedatum: 20 juli 2012, Speelduur: 164 minuten.

Recensie The Dark Knight Rises

First things first: Dit is niet je standaard zomer-blockbuster-popcorn-flick. Dit is niet je standaard Hollywood-happy go lucky-happy ending-flick. The Dark Knight Rises is in your face, grimmig en meedogenloos. En wat de film 'mist' aan ongecompliceerd, hersenloos vermaak dat je in dat soort krakers vaak in overvloed hebt, wordt ruimschoots goedgemaakt door een uitzonderlijk hoge mate van relevantie en urgentie, vooral door een uitstekend script van Christopher Nolan en zijn broer Jonathan. Want: dit is dus niet je standaard Hollywood-flick. En dat is maar goed ook.

Nolan heeft met Batman Begins en The Dark Knight de lat bijzonder hoog gelegd voor zichzelf, en zeker met de prestaties van Heath Ledger als The Joker nog vers in ieders geheugen, lijkt het schier onmogelijk een nog groter spektakel te maken van het slotstuk van deze legendarische trilogie. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Tom Hardy als Bane een behoorlijke indruk achterlaat, maar niet met het onnavolgbare van Ledger's Joker. Toch past dit karakter uitstekend in het decor wat Nolan vanachter de gordijnen tentoonspreidt.

Gotham is namelijk volledig op zijn plaats in onze wereld anno 2012. Gemor in de straten, sjacherende beurshandelaren en identiteits-diefstal zijn er aan de orde van de dag. De lucht is er rijp van revolutie en laat dat nou net het handelsmerk van bruut Bane zijn. En dus zal Bruce Wayne, ondanks de beloftes aan het eind van The Dark Knight, nog eenmaal zijn zwarte cape om moeten slaan om Gotham City voor de laatste maal te behoeden voor het kwaad.

Nolan trekt in The Dark Knight Rises echter wel alle registers nog iets verder open om duidelijk te maken dat de titelheld, getergd als hij is, aan het einde van zijn Latijn is. De koek is op. Gotham heeft hem niet meer nodig, en hij Gotham ook niet meer. Als een kluizenaar slijt hij zijn dagen in het opnieuw gebouwde Wayne Manor, waar hij letterlijk en figuurlijk niemand in zijn leven toelaat. De meest vreemde geruchten gaan over hem de ronde en aan de burelen van zijn naar beneden tuimelende Wayne Enterprise wordt aan zijn stoelpoten gezaagd. Het is dan ook duidelijk met tegenzin dat hij de handschoen weer oppakt.

In retrospect was de keuze voor Cristian Bale ten tijde van de casting van Batman Begins dan ook een uitstekende. Zowel emotioneel en fysiek wordt Batman gaandeweg het verhaal danig op de proef gesteld. Er zijn maar weinig acteurs die dit op zo'n overtuigende en authentieke manier op het doek kunnen krijgen als de veelgeprezen Brit.

Maar dat Nolan een uitstekend gevoel voor casting heeft, blijkt zeker ook uit de invulling van de overige rollen. De vaste waardes Caine, Oldman en Freeman bieden de plot de aardse verankering die er bij tijd en wijle voor zorgt dat The Dark Knight Rises niet te ver uit de bocht vliegt. Maar de toevoegingen van nieuwelingen Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard en Anne Hathaway geven daarnaast het verhaal een idioot hoge kwaliteit mee.

Vooral Hathaway schittert als Selina Kyle, een dievegge met een dubbele agenda. Nolan's variant op Catwoman dus, al wordt die naam nergens in de film genoemd. Bovendien slaat de 'Rise' in de titel niet alleen op de Caped Crusader zelf, maar heeft elk van de hoofdpersonen zijn eigen minpunten of onzekerheden waar gaandeweg het verhaal bovenuit gestegen dient te worden, wat de verwikkelingen een extra laag menselijkheid meegeeft, meer dan eens omdat de acteurs ook boven zichzelf uitstijgen. Third Rock from the Sun was a looong time ago, Joseph Gordon-Levitt.

En niet alleen de uitmuntende acteerprestaties van de cast en de onderliggende sentimenten van het script vallen op; ook visueel valt er genoeg te beleven. Batman heeft weer de beschikking over wat nieuwe speeltjes, Gotham is nog net iets groter en grimmiger geworden en alles kan net dat beetje kapotter dan in voorgaande delen. Dat de combinatie IMAX en vaste cinematograaf Wally Pfister wederom een gouden greep is, blijkt uit tal van prachtig geschoten shots tijdens de grootse actie-scènes met letterlijk honderden figuranten, die nog extra benadrukt worden door de bombastische en meeslepende muzikale omlijsting van Hans Zimmer.

Nolan weet met al deze middelen op magistrale wijze de vraagtekens en eventuele losse eindjes van deel 1 en 2 te verweven tot een formidabele conclusie waar menig bezoeker nog dagen bij stil zal blijven staan. En geeft bovendien in het laatste slotakkoord opzichtig de hele franchise met een grote strik erom terug aan Warner Bros. Want Nolan mag dan misschien klaar zijn met de gevleugelde held, wij nog lang niet.

Trailer

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.