SuperClasico

Beoordeling:

Geplaatst: door Jochem Geerdink

Voetballiefhebbers weten direct wat je bedoelt wanneer je het over El Clásico hebt, namelijk de duels tussen Real Madrid en FC Barcelona. Minder bekend, althans in Nederland, is de SuperClásico, zoals de wedstrijden tussen aartsrivalen en stadsgenoten Boca Juniors en River Plate worden genoemd. Tegen de achtergrond van - en vernoemd naar - die derby in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, speelt zich dit Deense scheidingsdrama af.

Nadat zijn vrouw Anna (Paprika Steen, Festen) hem verliet, zit het veertiger Christian (Anders W. Bertelsen, Italian For Beginners) niet bepaald mee. Oud-profvoetballer Anna is nu zaakwaarnemer en is in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires niet alleen een zakelijke relatie aangegaan met Juan Diaz, de absolute sterspeler van Boca Juniors. Ze leidt een luxe leventje met haar veel jongere minnaar en staat op het punt een financieel zeer interessante transfer voor haar geliefde rond te maken.

Met Christian gaat het zakelijk stukken minder. Zijn wijnwinkel staat op het punt van omvallen, terwijl hij ook steeds meer vervreemdt van zijn puberzoon Oscar. Wanneer vanuit Argentinië ineens scheidingspapieren op de deurmat vallen, overweegt de ondernemer zelfmoord. Alleen is hij daar te laf voor. Maar het lukt hem ook niet zich ertoe te zetten de documenten te ondertekenen. Christian heeft Anna nog steeds niet uit zijn hoofd gezet en besluit samen met Oscar op het vliegtuig naar Buenos Aires te stappen.

Officieel om de scheiding rond te maken, al heeft de sympathieke stumper nog een sprankje hoop dat hij Anna terug kan winnen. Aangekomen in Buenos Aires is Anna meer bezig met de SuperClásico en de op handen zijnde transfer van Juan, dan dat zij oog voor Christian en Oscar heeft. De puberende zoon laat zijn oog vallen op de knappe reisgids Veronica en onttrekt zich aan het gekissebis tussen zijn ouders en de nieuwe lover van zijn moeder.

Ole Christian Madsen heeft sinds 2008 met Flame & Citron de meest succesvolle Deense film ooit achter zijn naam staan. Ook Superclásico viel goed bij de Denen, niet voor niets werd het afgelopen jaar ingezonden voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Waar Madsen zich van een prettig soort vakmanschap bedient, is Berthelsen de echte ster van deze film. Hij geeft Christian niet alleen veel sympathie, maar ook diepte mee.

Toch lijkt het erop dat Madsen te veel wilde in de 99 minuten die hij had, waardoor sommige subplots niet helemaal uit de verf komen. De humor is scherp en bij vlagen hilarisch, bijvoorbeeld wanneer Christian een lokale wijnboer ontmoet, zonder dat de film uit de bocht vliegt. SuperClásico kan weliswaar niet tippen aan andere recente Deense films, het is wel één van de grappigste scheidingsfilms ooit gemaakt.

Trailer