Spotlight

Beoordeling:

Geplaatst: door Isabeau van Halm

Er zijn veel films gemaakt over de journalistiek, maar enkele daarvan zijn ook echt de moeite waard om te kijken, zoals Zodiac en All The President’s Men. Vanaf nu is er een nieuwe film aan het rijtje toegevoegd: Spotlight, die zeker niet onder doet aan de twee genoemde films.

In 2001 krijgt de krant The Boston Globe een nieuwe hoofdredacteur: Marty Baron (Liev Schreiber). Hij besluit dat het team onderzoeksjournalisten van de krant - Spotlight - de zaak tegen priester John Geoghan moet bestuderen. Geoghan is aangeklaagd wegens kindermisbruik, Baron denkt dat er meer schuil gaat achter de beschuldigingen.

Journalisten Michael Rezendes (Mark Ruffalo), Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) en Matt Carroll (Brian d’Arcy James), geleid door Walter 'Robby' Robinson (Michael Keaton) ontdekken dat het niet om een "enkele rotte appel" gaat, en onthullen de schokkende waarheid over hoe de katholieke kerk de pedofiele priesters jarenlang beschermd heeft.

Spotlight is een simpele film, zonder een extra sensatiesaus en geheel uit het oogpunt van de journalisten van de Boston Globe. Verwacht geen heftige flashbacks van slachtoffers of achtervolgingen met gierende banden. Tom McCarthy legt duidelijk zijn prioriteiten bij het verhaal, in plaats van het persoonlijke leven en moeilijkheden van de journalisten. Langzaam worden de details in de zaak onthuld.

De horror is groot wanneer duidelijk wordt dat het niet om een enkel incident gaat, maar om meer dan 87 priesters in Boston alleen, en duizenden over de hele wereld. Ook de journalisten, die zelf christen zijn, hebben het er moeilijk mee als blijkt dat de katholieke kerk er alles aan doet om dit verborgen te houden voor de buitenwereld, en zelfs de priesters beschermd.

Niet alleen de katholieke kerk sluit zijn ogen voor kindermisbruik, maar ook de maatschappij. “If it takes a village to raise a child, it takes a village to abuse it”, is één van de beste quotes uit de film die dit fenomeen beschrijft. De omgeving lijkt niet te willen zien wat er daadwerkelijk gebeurd.

Ook de krant wordt niet als een soort ‘superheld’ geportretteerd, die als enige tegen de kerk in durft te gaan. Er wordt meerder keren gewezen op het feit dat de krant al eerder de informatie over misbruik heeft gekregen, maar er toen niets mee gedaan heeft.

We weten allemaal hoe de film afloopt; het artikel van The Boston Globe legt één van de grootste misbruikschandalen ooit bloot, en richt veel schade aan binnen de katholieke kerk. Toch maakt dit de film niet minder spannend. Je leeft mee met de journalisten die zoeken naar de verhalen, en bent net zo geschokt als blijkt dat dit jarenlang in de doofpot is gestopt.

Trailer