SPECTRE

Beoordeling:

Geplaatst: door Sonny Kempkes

Na het gigantische success van Skyfall werken Daniel Craig en Sam Mendes opnieuw samen voor de 24e bondfilm genaamd SPECTRE. Opnieuw wordt gekozen voor de duistere en serieuze toon die velen positief verraste en anderen zich hardop af liet vragen of de James Bond-serie zichzelf niet te veel verloor. De criticasters zitten er echter opnieuw naast want SPECTRE is de ultieme Bondfilm.

De film start met de zinderende actie die we ook uit Skyfall gewend zijn, al wordt er zelfs nog een paar tandjes bijgedaan. James Bond (Daniel Craig), zichtbaar ouder wordend maar nog kontschoppend als altijd, probeert een man te vermoorden op de jaarlijkse Dag van de Doden in Mexico City. In een prachtige lange take wordt meteen de toon van de film gezet. Bond komt via deze man op het spoor van SPECTRE, een organisatie die te maken lijkt te hebben met zijn verleden.  

Het verhaal dat nergens heel erg bijzonder wordt, en in het laatste uur zelfs wat rammelt, mist de emotionele laag van de voorganger. Dit wordt gecompenseerd met nog grotere setstukken en over de top actie. Hierdoor voelt de 2,5 uur durende film maar slechts enkele momenten wat aan de lange kant. Toch mag je een film die aspireert het genre en de franchise te overstijgen dit toch aanrekenen.

Craig die nog steeds door velen verguisd wordt maar toch niet meer weg te denken is als James Bond doet het opnieuw ijzersterk. Toch is het jammer dat de kwetsbaarheid uit Skyfall en Casino Royale mist. De aantrekkingskracht van de ‘nieuwe’ James Bond was juist de menselijkheid van het personage. We zagen eindelijk dat James Bond kon falen, dat hij worstelde met zichzelf. Dat zijn hart gebroken kon worden. Hij is niet een superheld die altijd ongeschonden uit de strijd komt. Hij is een mens.

SPECTRE grijpt veel terug op bronmateriaal uit het verleden en dat maakt het in veel opzichten de ultieme bondfilm. De fenomenale actie, de megalomane schurk (gespeeld door Christoph Waltz) en de mooie vrouwen. Alle hokjes worden weer netjes aangekruist. De vrouwen in de film doen het ook weer prima, al zien we veel te weinig van Monica Bellucci. Toch zou het de serie niet misstaan weer een vrouw in een wat prominentere en sterkere positie binnen de film te schuiven. Iemand als Vesper Lynd (Eva Green) wordt overduidelijk gemist.

Bekijk ook onze terugblik op tien memorabele Bond-girls

De grimmige sfeer en de prachtige cinematografie uit Skyfall wordt nog eens dunnetjes overgedaan door Nederlander Hoyte van Hoytema. Hij  vult moeiteloos de schoenen van meestercinematograaf Roger Deakins en een Oscarnominatie zal hem ook zeker niet ontgaan. Het geweldige eindresultaat kan natuurlijk ook op het conto van regisseur Sam Mendes bijgeschreven worden.  

SPECTRE is een uitstekende film die je als kijker constant weet te boeiend. Dit ondanks het wat langgerekte plot. De film grijpt nog meer terug op het oude materiaal dan de andere recente films en dat voelt soms wel iets geforceerd. Desondanks is het binnen de Bondserie een meesterwerk. Voor de fans niet te missen, voor iedere andere liefhebber van goede actie één van de beste films van het jaar.

Trailer