Sleepless

Beoordeling:

Geplaatst: door de redactie

Politieagent Vincent Downs (Jamie Foxx) staat met zijn rug tegen de muur als hij cocaïne steelt van een machtige drugslord en die zijn zoon ontvoert. In ruil voor de drugs, zal Downs zijn kind weer in goede gezondheid terugkrijgen en dus gaat hij naar het hol van de leeuw. Wat een simpele ruil had moeten zijn, wordt een bloedstollende race tegen de klok wanneer agent Jennifer Bryan (Michelle Monaghan), die jacht maakt op corrupte agenten, zich ermee gaat bemoeien.

Tekst: Lara van Vliet

De film is een Amerikaanse remake van de Franse actiethriller Nuit Blanche en betekent voor de Duitse regisseur Baran bo Odar zijn eerste internationale film. Voor zijn debuut heeft Bo Odar een paar grote namen weten te strikken, zoals hoofdrolspeler Jamie Foxx die de rol van Vincent Downs vertolkt.

Zoals te verwachten bij een verhaal als Sleepless ontkom je niet aan spannende vuurgevechten en razendsnelle achtervolgingen. Zo springt Downs in een glimmend rode sportwagen die tentoongesteld staat en scheurt op behendige wijze tussen de mensen door om zijn zoon in veiligheid te brengen.

Het verhaal speelt zich vrijwel helemaal op dezelfde dag af, maar is van begin tot eind spannend. Je wordt direct meegezogen in de wereld van Downs door de gemaskerde achtervolging waarmee de film opent. De hoofdrolspeler is een ingewikkeld personage dat je als kijker niet meteen kunt plaatsen en je blijft je gedurende de film afvragen of je hem nu tot de goede of foute kant moet rekenen.

Volgens agent Bryan is een groot deel van de politie zo corrupt als kan zijn en als kijker denk je een beeld te hebben wie wel en wie niet te vertrouwen is. Bo Odar laat je zo lang mogelijk zelf conclusies trekken en wacht tot het einde van de film om te bevestigen wie uiteindelijk de 'good guys' en wie de 'bad guys' zijn.

Sleepless blijft negentig minuten lang boeien en laat een interessante strijd tussen goed en kwaad zien in een wereld waarin je nooit zeker weet of je iemand kunt vertrouwen.

Trailer