Sausage Party

Beoordeling:

Geplaatst: door Jochem Geerdink

Animatiefilms speciaal voor volwassen, daar zijn er toch niet al te veel van. Natuurlijk hebben films van bijvoorbeeld Disney•Pixar, Dreamworks en Illumination ook voldoende te bieden aan mensen die de leeftijd van 18 jaar inmiddels gepasseerd zijn, maar het blijft toch allemaal redelijk braaf. Er zijn wel wat uitzonderingen zoals Beavis and Butthead do America en South Park Bigger Longer and Uncut, maar het aantal animatiefilms met een strenge filmkeuring is waarschijnlijk op de vingers van één hand te tellen. Met Sausage Party - voor zover wij konden nagaan zelfs de eerste animatiefilm in de Nederlandse bioscopen met een 16+ keuring - komt daar verandering in. 

Het idee van de film komt van Seth Rogen, Evan Goldberg en Jonah Hill, dus dan weet je al vrij snel welke kant het opgaat. Rogen en Goldberg penden ook samen met Kyle Hunter en Ariel Shaffir het script voor de animatieflick die van ranzigheid aan elkaar hangt. Het kan haast niet anders of Rogen, Goldberg en Hill moeten de nodige stimulantia hebben gebruikt voor ze met het idee voor Sausage Party op de proppen kwamen. Een duidelijke knipoog naar Pixar, dat op meerdere momenten zelfs geëerd wordt.

Nadat Pixar eerder bijvoorbeeld ons speelgoed liet leven en spreken, komen de makers van Sausage Party met pratend voedsel. Zo maken we kennis met worstje Frank (stem van Rogen) die zich er, samen met de rest van de verpakking, in de plaatselijke buurtsuper op verheugt dat hij zichzelf naar binnen mag schuiven bij het kadetje Brenda (Kristen Wiig). Want voor de levensmiddelen in de Shopwell-super wacht achter de schuifdeuren The Great Beyond, een soort walhalla. Het is dan ook één en al vrolijkheid, iedere ochtend beginnen de levensmiddelen dan ook met een uiterst positief openingslied.

Wie in een winkelwagentje verdwijnt is uitverkoren door de klant, die worden gezien als goden. Dat het echter allemaal niet zo rooskleurig is aan de andere kant van de deur blijkt wel wanneer een verkeerd gekocht potje mosterd - let op de merknaam! - wordt teruggebracht en compleet uit zijn plaat gaat. Maar niemand gelooft hem, al rijzen bij Frank toch de nodige vraagtekens. Samen met Brenda gaat hij op onderzoek uit in de supermarkt en komt vervolgens achter de gruwelijke waarheid.

Hoewel een duidelijke ode aan Disney•Pixar, is Sausage Party met afstand de meest kindonvriendelijke en politiek incorrecte animatiefilm aller tijden. Religie, seksisme, het Midden-Oostenconflict, reïncarnatie en zelfs - of nee, natuurlijk - Adolf Hitler worden op de hak genomen met subtiele, maar vooral onsubtiele, woord- en seksgrappen. Naast Hitler trekken onder meer nog een lesbische taco (Selma Hayak) met een oogje op Brenda en een vaginale douche als bad guy voorbij.

Dat klinkt misschien allemaal wat flauw, maar Rogen en consorten geven je stiekem ook nog wat stof om over na te denken mee in deze uiterst vermakelijke film. En geloof me: na het zien van Sausage Partij kijk je voortaan met heel andere ogen naar de hashtag foodporn op Instagram.

Trailer