Robinson Crusoe

Beoordeling:

Geplaatst: door Ellen van den Braak

Robinson Crusoe is het wereldberoemde verhaal van de schipbreukeling uit de 17e eeuw, die jarenlang moet weten te overleven op een onbewoond eiland. Verfilmingen zijn er verschillende geweest, maar regisseurs Vincent Kerteloot en Ben Stassen (Flits & Het Magische Huis) vonden het tijd dat de jongste generatie ook kennis leert maken met het tijdloze verhaal.

In plaats van dat de film Robinson op zijn avonturen volgt, kijken we mee over de schouder van trouwe papegaai Dinsdag. Hij woont met zijn dierenvriendjes op het eiland waar Robinson aanspoelt. Ze hebben het prima naar hun zin, maar Dinsdag wil meer.

Hij denkt dat er andere landen bestaan buiten hun bescheiden eilandje, en gelooft dat de wereld groter is dan ze denken te weten. Wanneer Robinson dan ook met zijn trouwe viervoeter aanspoelt, vindt Dinsdag dit het bewijs dat er meer moet zijn. Zijn vrienden denken echter dat Robinson een zeemonster is wie hen allemaal wil verslinden.

De film struint dus af van het bekende ik-perspectief rondom Robinson, waar het originele boek zo beroemd om is geworden. Zoals het een goede kinderfilm betaamt, spelen dieren hier de hoofdrol. En dat komt behoorlijk goed uit de verf. De dieren op het eiland zijn een stelletje bij elkaar geraapte soorten, die het prima met elkaar kunnen vinden.

Ze zijn vriendelijk, maar ook achterdochtig en onzeker. Dit zorgt voor humor die vooral bij kleinere kinderen in de smaak zal vallen. Wel lijken alle personages nogal op elkaar; met uitzondering van de coole kameleon is er niet echt één die eruit springt.

De dieren moeten Robinson helpen overleven op het eiland, wat natuurlijk niet van een leien dakje gaat. Het verhaal vanaf dit punt is eigenlijk vrij simpel, maar effectief. Wat wel jammer is dat een tijdloos verhaal als Robinson Crusoe in een jeugdig jasje is gestoken dat misschien wel iets té jeugdig is.

Vooralsnog lijkt het een film die vooral zeer jong publiek zal aanspreken, met simpele grappen, kleurige animatie en een lange scène die nog wel het meest wegheeft van de interactieve animaties van de Pandadroom van de Efteling. Hoewel bewonderenswaardig, is het een verhaal dat zeker geschikt had kunnen zijn voor jong en oud. En dat is het nu niet.

Echter is een het erg mooie poging. De animatie is van hoge kwaliteit en zelden is er een film geweest waar 3D zo goed in is gebruikt. Nogmaals, het voelt als een rit van anderhalf uur in de Pandadroom. Hoewel ie niet alle leeftijden zal aanspreken, is dit zeker voor de jongste generatie een vermakelijke film.

Trailer