Resident Evil: Retribution

Beoordeling:

Geplaatst: door Sonny Kempkes

De Resident Evil films en games zijn al jaren een bron van groot succes voor de makers. De filmserie is alweer bij het vijfde deel aangekomen dat zich opnieuw focust op de strijd van Alice tegen de almachtige Umbrella Corporation en de door het T-virus geïnfecteerde mensen.

Je kan er lang of kort over praten maar Resident Evil: Retribution is slecht, erg slecht. Waar in het eerste deel nog wat verrassing en creativiteit zat is dit zeker na het derde deel compleet losgelaten om simpel wat geld binnen te harken. In dit vijfde deel wordt de neergaande spiraal verder ingezet met een slecht ‘actiespektakel’ dat geen enkel vernuft herbergt.

De film rehasht in het begin een flink aantal momenten uit eerdere films en begint dan met het ‘nieuwe’ verhaal. Alice is gevangen genomen en naar een geheim testlab gebracht van Umbrella. Hier testen ze de biologische wapens uit in levensecht nagemaakte omgevingen zoals Tokio en New York. Alice moet met een reddingsteam zich een weg zien te banen naar buiten en stuit darbij op een klein Umbrella leger en vanzelfsprekend een flinke hoeveelheid zombies en monsters. Als dit plot precies klinkt als het eerste deel van de serie, dat klopt het is vrijwel identiek.

Regisseur W.S. Anderson vond de 3D actie in de vorige film kennelijk erg goed werken wat als gevolg heeft dat ook dit deel weer in 3D te bewonderen is. Een pluspunt is dit echter niet te noemen, het heeft geen enkele meerwaarde en ook de CGI is af en toe beroerd.

Resident Evil: Retribution schiet op vrijwel alle belangrijke punten tekort. Actie, verhaal, special effects, spanning, acteren, alles is onder de maat. Waar velen zullen hopen dat dit toch echt het einde van de serie inluidt komt op het einde bedrogen uit. Dit belooft namelijk nog minimaal één avontuur.

Trailer