ParaNorman

Beoordeling:

Geplaatst: door Jochem Geerdink

De elfjarige Norman Babcock ziet en praat met geesten. Waar hij normaal gepest wordt met die eigenschap, blijkt het ook goed van pas te komen om een invasie van de ondoden te voorkomen in deze stop-motion animatiefilm van Laika, dat ons eerder het prachtige Coraline - en The Corps Bride - voorschotelde.

Norman Babcock is een wat zonderlinge jongen. Overigens niet alleen vanwege het kapsel van de elfjarige knul, zijn haar staat altijd recht overeind. Nee, je kunt gerust stellen dat Norman verzot is op zombies. Zijn tienerkamer hangt vol met posters van ondoden en zombie-attributen en het liefst kijkt hij de hele dag naar horrorfilms.

Dat gaat natuurlijk niet want Norman moet, net als zijn leeftijdsgenootjes, gewoon naar school. Al gaat dat wel met lichte tegenzin, want Norman is nu niet bepaald het populairste jongetje van de klas. Ze vinden hem maar een rare snuiter, met zijn passie voor zombies. Oh, en dat Norman beweert geesten te kunnen zien én ook met ze praat, werkt ook niet echt mee natuurlijk. Niet voor niets kalkt pestkop Alvin met enige regelmaat in koeienletters 'freak' op Normans kluisje.   

Voor het stadje Blithe Hollow waar Norman woont, staat trouwens een belangrijke gebeurtenis voor de deur. Het is namelijk bijna driehonderd jaar geleden dat er een einde kwam aan een beroemde heksenjacht. Op een echte heks en alles. Maar deze gemene heks sprak een vloek over het stadje uit, zo vertelt de plots opduikende Mister Prenderghast, de oom van Norman aan de jongen.

En laat Norman nou net de enige zijn die deze vloek kan verbreken en zo voorkomen dat Blithe Hollow wordt overspoeld met wraaklustige zombies. Maar ach, het doorbreken van de vloek mislukt (natuurlijk!) jammerlijk. Samen met zijn oppervlakkige zus Courtney, schoolvriendje Neil, diens gespierde broer Mitch en pestkop Alvin zit er voor Norman niets anders op dan de zeven losgekomen zombies te stoppen en af te rekenen met de heks.

Doet bovenstaande synopsis je mogelijk wat herkenbaar aan, dat kan goed kloppen. ParaNorman is haast een ode aan de horror- en zombiefilm. De film zit namelijk barstensvol verwijzigingen naar klassiekers uit het genre zoals Friday the 13th, Carrie, The Evil Dead en The Thing. Maar dan allemaal veel braver, want in deze film is geen spettertje bloed te zien.

Waar bloedspetters weliswaar ontbreken, kan het niet anders dan dat er heel veel zweetdruppels vrijgekomen zijn bij de productie van ParaNorman. Het betreft namelijk een stop-motion film, waarbij met kleine poppetjes het verhaal frame voor frame is samengesteld. Meer dan driehonderd mensen werkten jarenlang aan deze grootste stop-motion productie tot nu toe.

En dat zie je er duidelijk aan af. ParaNorman kan zich natuurlijk niet meten met de prachtige animaties van Pixar, maar is net als de films van die studio doordrenkt met vakmanschap en passie. Het verhaaltje mag dan flinterdun zijn en de levensles aan het eind nogal moralistisch, de noeste handenarbeid van de mensen bij Laika heeft dan allang je hart gestolen.

ParaNorman verschijnt ook in een Nederlands gesproken versie. Daarin zijn onder meer Terence Schreurs, Levi van Kempen, Quinty Trustfull, Peter Blok en Willeke van Ammelrooy te horen. Bekijk hieronder de Nederlandstalige trailer. De trailer van de originele versie staat helemaal onderaan.

Trailer