Pan

Beoordeling:

Geplaatst: door Alette Kreuze

Een verse blik op het verhaal over het jongetje dat nooit volwassen wilde worden, dat is Pan. De film is een origin story waarbij we te weten komen hoe Peter Pan ooit in Neverland terecht is gekomen voordat hij uitgroeide tot het egoïstische en ietwat sadistische typetje zoals we hem kennen uit de klassieke Disney film.

Maar dat is dus niet de Peter die we leren kennen in Pan. In deze film begint Peter (Levi Miller) als wees in een tehuis voor jongens nadat hij als baby daar te vondeling is gelegd door zijn moeder (Amanda Seyfried). Hoewel hij dus door haar is afgestaan, heeft hij nog altijd de hoop ooit weer met haar herenigd te worden.

Echter, tijdens de Tweede Wereldoorlog verkoopt de oppermoeder van het tehuis de jongens aan piraten die onder leiding staan van Blackbeard (Hugh Jackman). Peter wordt, tezamen met zijn huisgenoten, door hem meegenomen om te werken in de mijnen van Neverland.

In de mijnen ontmoet hij James Hook (Garrett Hedlund) en sluiten zij een voor ons ondenkbare vriendschap. Hierbij belooft Peter om Hook te helpen ontsnappen, mits deze hem helpt met de zoektocht naar zijn moeder, want Peter gelooft dat zij ook in Neverland is.

Al snel komen ze in contact met het volk waar zij toe behoorde, wat onder leiding staat van Tiger Lily (Rooney Mara), waarna een tocht begint om Peter zijn moeder te vinden en om het elfenvolk van het land te beschermen tegen Blackbeard.

Pan biedt ons dus een weer een nieuwe variant op een bekende klassieker, maar doet zeker niet onder voor zijn voorgangers. Vooral visueel gezien is de film erg bijzonder en alleen hierom al meer dan de moeite waard. Het is een kleurrijk spektakel dat voor zowel kinderen als volwassenen voor voldoende vermaak zorgt.

Daarbij is de cast ook een interessante verzameling, waarbij vooral Hugh Jackman toch wel de show steelt. Hij omarmt zijn karakter en het is leuk om deze kant van hem eens wat meer in een film naar voren te zien komen. Jackman blijft tenslotte toch ook een musicalman.

Een andere leuke toevoeging is Adeel Akhtar als Smee, het hulpje van Hook. Hij voegt een belangrijk stukje humor aan het geheel toe. Dit zit sowieso wel veel in de film, maar krijgt vooral vorm door hem en Jackman.

Garrett Hedlund is wel een wat twijfelachtige keuze voor de rol van Kapitein Haak, vooral als je hem afzet tegen bijvoorbeeld de vertolking van dit karakter door Colin O'Donoghue in de serie Once Upon a Time en Dustin Hoffman in Hook. Het is maar lastig voor te stellen dat hij ooit in een echte piraat verandert. Maar goed, voor nu komt hij er mee weg.

Hoewel het verhaal aan het einde wat inzakt, is Pan alles bij elkaar een film die toch zeker wel de moeite waard is. De cast is een leuk bij elkaar geraapt zootje, de special effects zijn geweldig en de film biedt de meest interessante en ietwat bizarre invoeging van het welbekende Smells Like Teen Spirit ooit.

Trailer