One Day

Beoordeling:

Geplaatst: door Monique Schijff

Op 15 juli 1988 slagen Emma Morley (Anne Hathaway) en Dexter Mayhew (Jim Sturgess) beide op de universiteit. Ze brengen die dag toevallig samen door en er ontstaat een vriendschap voor het leven. In One Day volgen we ruim twintig jaar lang, telkens op 15 juli, de levens van Emma en Dexter. We zien hoe hun vriendschap er uit ziet op die dagen, hoe het er voor staat met hun carrière en met de liefde door de jaren heen.

Het is jammer dat de film in het begin te snel voorbij gaat aan hoe de vriendschap tussen Emma en Dexter precies ontstaat, aangezien de gehele film op die vriendschap gebaseerd is. De enige reden lijkt te liggen in het feit dat ze elkaars tegenpolen zijn en zich daardoor tot elkaar aangetrokken voelen. Emma is het serieuze, intelligente en idealistische working class type, terwijl Dexter een echte levensgenieter uit de upper class is. De chemie tussen Anne Hathaway en Jim Sturgess werkt in ieder geval wel. Vooral Jim Sturgess blinkt uit in zijn rol, zelfs Hugh Grant himself zou hem hierin niet overtreffen.

Terwijl het Dexter voor de wind gaat, qua carrière als tv-presentator en als vrouwenverslinder, heeft Emma jarenlang een kansloos baantje als serveerster in een fastfood restaurant en begint ze een relatie met een mislukte cabaretier voor wie ze eigenlijk niets voelt. Hoewel Emma altijd al stiekem verliefd op Dexter is geweest, laat ze dit aan hem niet merken. Dan beginnen de rollen zich om te draaien en krijgt Emma succes, terwijl het met Dexter, om verschillende redenen, steeds slechter gaat.

Omdat Dexter zich niet wil laten helpen door Emma zien we de twee uit elkaar groeien in de jaren daarna – er gebeurt een aantal jaar niet zoveel op die 15e juli in de film. Tot ze elkaar uiteindelijk weer tegenkomen op een bruiloft en de vriendschap weer voortzetten. Emma heeft de vele vriendinnetjes van Dexter altijd geaccepteerd, maar wanneer zij dan eindelijk gelukkig is met een leuke man, kan Dexter datzelfde niet opbrengen. Dan blijkt dat hij ook iets voor Emma voelt.

Kijken naar One Day is vergelijkbaar met het bladeren door een fotoalbum. Een fotoalbum met snapshots van één dag in het jaar, ruim twee decennia lang. Dat is een originele manier om een verhaal te vertellen over twee mensen die met elkaar verbonden zijn. Al laat het concept geen ruimte om alles te vertellen. Toch is het knap geschreven om de meest significante gebeurtenissen in het leven van Emma en Dexter op de 15e juli te laten vallen – en andere gebeurtenissen op 15 juli te laten weerklinken – zonder dat het verhaal ongeloofwaardig wordt.

Trailer