Nymphomaniac (I)

Beoordeling:

Geplaatst: door Sonny Kempkes

Maandenlang draaide de geruchtenmachine over Nymphomaniac op volle toeren. Lars Von Trier, enfant terrible van de filmwereld staat altijd al garant voor controverse maar bij het verschijnen van de filmposters en de aangekondigde seksscènes werden de verwachtingen voor deze zogenaamde ‘porno’ helemaal hooggespannen.

Met de dreunende drums van Rammstein en schitterend camerawerk pakt de film je meteen bij de strot. We zien een gewonde Joe (Charlotte Gainsbourg, levert ook een bijdrage aan de soundtrack) die door een man genaamd Seligman (Stellan Skarsgård) geholpen wordt. Hij wil graag weten hoe ze in haar situatie terecht is gekomen en zo doet ze haar verhaal.

Joe is seksverslaafd. Sinds ze haar seksualiteit ontdekte is het vinden van genot haar hoogste doel. Joe vertelt Seligman een aantal verhalen die een grote rol in haar leven gespeeld hebben. Tijdens deze verhalen zien we flashbacks van een jonge Joe gespeeld door talent Stacy Martin. Van onder andere haar eerste seksuele ervaring met J (Shia LaBeouf) tot de relatie met haar vader (Christian Slater) en het kapotmaken van het huwelijk van ene Mrs. H (Uma Thurman).

De film schakelt veel tussen heden en verleden en doet dat niet synchroon, tussendoor probeert Seligman de verhalen van Joe te relativeren door het gebruik van metaforen. Charlotte Gainsbourg en Stacy Martin die beiden Joe spelen doen dat met verve. Al wordt de show vooral gestolen door Uma Thurman die als een razende Mrs. H. haar pijn sterk overbrengt.

Het grootste manco aan de film is het feit dat deze in tweeën is geknipt. Waar het natuurlijk logisch is dat een filmstudio niet een film van vijf uur rendabel kan exploiteren voelt het eindresultaat van deel één onbevredigend en geforceerd. Het is daarnaast eigenlijk ook niet correct de film afzonderlijk te beoordelen.

Nymphomaniac (I) (win hier vrijkaarten) is bij vlagen briljant, soms absurd, grappig en ontroerend maar vooral op en top Von Trier. Voor sommigen zal de film misschien niet shockerend genoeg zijn, voor anderen te onsamenhangend of zelfs te extreem. Part II - vanaf 9 januari in de bioscopen - belooft een nóg explicietere blik in het leven van Joe.

Op Tweede Kerstdag vertoont een aantal filmhuizen de twee delen van Nymphomaniac achter elkaar tijdens een zogenaamde marathonvoorstelling.

Trailer