Ninja Turtles

Beoordeling:

Geplaatst: door Jochem Geerdink

Op de aftiteling van Ninja Turtles staat weliswaar "directed by Jonathan Liebesman", maar daar had net zo goed "directed by Michael Bay" kunnen staan. De reboot van de in 1990 gestartte franchise heeft namelijk veel weg van de Transformers-formule: veel massavernietiging, massale paniek, product placement, explosies en Megan Fox. En eigenlijk maar bar weinig Teenage Mutant Ninja Turtles.

Ninja Turtles - zoals de film in Nederland wordt uitgebracht - draait namelijk vooral om Fox, die gestalte geeft aan verslaggever April O'Neil. Samen met haar vaste cameraman Vernon Fenwick (Arrested Development's Will Arnett) wordt ze door haar hoofdredacteur (een kleine rol van een duidelijk verveelde Whoopi Goldberg) de straten van New York opgestuurd voor kleine human interest reportages. Iets waar de jonge, ambitieuze April wel klaar mee is. Veel liever maakt ze jacht op de echte nieuwsverhalen. Bijvoorbeeld over de maffia-achtige organisatie Foot Clan, geleid door ene Shredder (Tohoru Masamune). Die er in zijn harnas zelfs uitziet als een Transformer.

Shredder wil samen met zijn Foot Clan de macht overnemen in New York, maar wordt daarbij dwarsgezeten. En juist April is daar getuige van, maar niemand gelooft haar wanneer ze zegt dat deze 'burgerwacht' bestaat uit vier gemuteerde schildpadden, die niet alleen zo groot als mensen zijn, maar ook nog eens kunnen praten. En zelfs zeer bedreven zijn in de ninja gevechtskunst, met ieder hun eigen specialiteit. April blijkt ook nog eens een historie te hebben met Raphael, Leonardo, Donatello en Michelangelo.

We zullen verder niet al te veel verklappen over het verdere verloop van de plot, al laat zich de manier waarop makkelijk uittekenen: veel actie, massavernietiging, explosies en product placement. Alsof je naar Transformers-met-schildpadden zit te kijken. Toen bekend werd dat juist Platinum Dunes, het productiehuis van Michael Bay, de Turtles nieuw leven in zou blazen, leidde dat al tot veel controverse. Helemaal toen Bay liet doorschemeren dat het kwartet mutanten in de reboot aliens zouden blijken te zijn. Wees gerust, dat is dan weer niet het geval. Al is Ninja Turtles uiteindelijk een bijzonder teleurstellende reboot.

Regisseur Liebesman (de Zuid-Afrikaan maakte eerder onder andere het eveneens verschrikkelijke World Invasion: Battle Los Angeles en Wrath Of The Titans), producer Bay en scriptschrijvers Josh Appelbaum, André Nemec en Evan Daugherty hebben veel ingrediënten van de oorspronkelijke Teenage Mutant Ninja Turtles - vrijdag onze Fijne Filmklassieker - laten vallen. Zo bevat de film maar bar weinig humor, wordt eigenlijk alles wat de oorspronkelijke Turtles zo aandoenlijk maakte overschreeuwd en valt nauwelijks enige persoonlijkheid te bespeuren. Alleen in Michelangelo zagen we iets van de bravoure terug.

Degenen die onbekend zijn met de oorspronkelijke franchise zullen zich vast kunnen vermaken met deze luidruchtige en vervelende reboot. Zij die bekend zijn met de oorspronkelijke, op de door Kevin Eastman en Peter Laird gemaakte strips gebaseerde televisieseries en films, zullen toch hebben gehoopt dat de naamgevers van de film een grotere rol zouden hebben gehad. Al zijn zij waarschijnlijk wél de enigen die de knipoog aan het eind zullen begrijpen.

Trailer