Men in Black 3

Beoordeling:

door Tom van Steensel

Geplaatst:

Men in Black 3, Genres: Sci-Fi, Komedie, Aktie, Regie: Barry Sonnenfeld, Acteurs: Tommy Lee Jones, Will Smith, Josh Brolin, Releasedatum: 23 mei 2012, Speelduur: 103 minuten.

Recensie Men in Black 3

Eerlijk is eerlijk: de eerste Men in Black was de Ghostbusters van de jaren negentig. Een typische New Yorkse setting waarin een instantie de populatie probeert te beschermen tegen bovennatu... sorry, buitenaardse bedreigingen. Barry Sonnenfeld kan na het allang vergeten RV wel weer een hitje gebruiken en daarom keert ook Will Smith na vier jaar afwezigheid terug op het witte doek als agent J.

Die terugkeer is niet zonder risico: er is gekozen voor een complexe plot over tijdreizen die uiteindelijk een beetje verdrinkt in de eigen ambitie. De grote boze alien is dit keer de buitenaardse biker Boris (een onherkenbare Jemaine Clement) die naar het verleden reist en de jonge agent K uitschakelt. In het heden is agent J de enige op kantoor die zich zijn partnerschap met de knorrepot kan herinneren (beter maar niet vragen waarom) en mag van bazin O (Emma Thompson) naar de jaren zestig reizen om de moordaanslag te voorkomen.

De K gespeeld door Tommy Lee Jones is daardoor het grootste gedeelte van de speelduur afwezig. Enter Josh Brolin die wanneer Smith eenmaal in de jaren zestig belandt als jonge K een puike Jones-imitatie aflevert. De dynamiek tussen Smith en Brolin is interessant genoeg: dit is nog niet de “grumpy old agent” zoals Jones hem speelt. K is nog vreugdevol, verliefd op de jonge agent O (dan gespeeld door Alice Eve) en heeft een beetje dezelfde instelling die zijn partner had in het eerste deel. Die rolverwisseling zorgt ervoor dat J soms zelfs de wat roekeloze K in toom moet houden.

De film laat zo de humor weer meer uit de personages komen en probeert in tegenstelling tot deel twee minder afhankelijk te zijn van twisterspelende wormen en zingende honden. Ook de MIB-wereld van vroeger, toen de bedrijfswagens nog geen rode knop op de versnellingspook hadden en deneuralyzers apparaten ter grootte van een CAT-scan waren, komt prima uit de verf: genoeg subtiele verwijzingen naar de eerste twee delen (Frank the Pug!) en minder subtiele verwijzingen naar personen (Andy Warhol) en gebeurtenissen (de maanlanding) in de jaren zestig.

Helaas worden Smith en Brolin dan zoals gezegd in de steek gelaten door een wat rammelend script. Het is alsof de makers tevreden genoeg waren met het uitdiepen van de relatie tussen J en K in de wereld van de jaren zestig en daarna vergeten zijn om het tijdreisverhaal echt goed uit te werken. Des te verder de film vordert des te meer je het idee bekruipt dat een klein arsenaal aan scriptdoctors op het laatste moment gehaast alle hobbels en tegenstrijdigheden glad heeft proberen te strijken.

Daardoor haalt Men in Black 3 net als deel twee nergens het hoge niveau van het origineel. Smith heeft het wel duidelijk weer naar zijn zin als J en balanceert nog steeds moeiteloos op de dunne scheidingslijn tussen zelfverzekerd en arrogant, terwijl Brolin prima tegenspel geeft. Het eindresultaat is dan een opeenstapeling van vaak erg amusante scènes, maar daar blijft het bij, want ook Sonnenfeld lukt het niet om dit tijdreisavontuur tot een coherent geheel te maken.

Trailer

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.