Love Is All You Need

Beoordeling:

door Daan Snouck Hurgronje

Geplaatst:

Love Is All You Need, Genres: Drama, Komedie, Regie: Susanne Bier, Acteurs: Pierce Brosnan, Trine Dyrholm, Kim Bodnia, Releasedatum: 27 september 2012, Speelduur: 116 minuten.

Recensie Love Is All You Need

De ietwat volkse Ida (Deens multitalent Trine Dyrholm, onder andere Festen) leidt, ondanks haar recente worsteling met borstkanker, een alledaags maar tevreden bestaan. Leuke baan, getrouwd, twee kinderen, het plaatje lijkt compleet. Koud klaar met haar chemotherapie, en vlak voordat het gezin naar Italie vertrekt voor het huwelijk van dochter Astrid, vindt ze echter haar man en zijn maitresse in een weinig verhullende positie thuis op de bank. Compleet overrompeld stuurt ze manlief het huis uit en besluit ze dan maar in haar eentje naar Italie af te reizen.

Tegelijkertijd verliest de in Denemarken gevestigde Britse fruitmagnaat Philip (voormalig 007 Pierce Brosnan) zich in zijn werk om het verlies van zijn vrouw en de bekoelde relatie met zijn zoon niet onder ogen te hoeven zien. Deze Patrick gaat binnenkort trouwen en Philip heeft aangeboden het feest te houden op het familielandgoed aan de Italiaanse kust, een plek waar hijzelf niet meer geweest is sinds zijn vrouw overleed.

Dit huwelijk wordt ook de eerste keer dat de ouders en families van het jonge bruidspaar elkaar ontmoeten dus als de ondertussen compleet overspannen Ida op het vliegveld per ongeluk haar auto in die van een voorbijrijdende zakenman boort komt het voor beide partijen als verrassing dat ze onderweg zijn naar hetzelfde feestje. Wat er verder gebeurt komt natuurlijk voor niemand als verrassing. De stugge Philip kan de onzekere Ida in eerste instantie niet uitstaan maar naarmate het huwelijksweekend vordert, en de onuitgesproken frustraties en spanningen zich opstapelen binnen beide families, voelen de twee zich steeds meer tot elkaar aangetrokken.

Nu is een romantische komedie die niet over mooie, jonge mensen gaat maar de focus legt op door het leven getekende middeljarigen natuurlijk niet nieuw meer (bijvoorbeeld het recente It's Complicated), maar Love Is All You Need (oorspronkelijke Deense titel Den Skaldede Frisør, letterlijk: De Kale Kapper) komt fris uit de hoek omdat de ontluikende romance zich in de marge afspeelt, tegen de achtergrond van een al dan niet geslaagde bruiloft. Los van de geconstrueerde eerste ontmoeting voelt de band die Philip en Ida langszaamaan opbouwen natuurlijk en logisch aan.

Scenarist Anders Thomas Jensen (Brothers, The Duchess) mixt op subtiele wijze grote thema's als kanker, ouder worden en eeuwige liefde met rake humor, waardoor hij al te voorbedacht drama weet te voorkomen en de acteurs de ruimte krijgen om wat te maken van hun aandeel in dit ensemble. Brosnan toont in zijn post-Bond jaren een goed oog voor interessante kleinschalige projecten en hij doet het prima hier, als enige Hollywoodster temidden van al het lokale talent.

Brosnan mag dan de grote naam zijn, het hoogtepunt van Love Is All You Need is zondermeer de kale kapster zelf, Trine Dyrholm. Ondanks het muizige, verontschuldigende karakter van Ida weet Dyrholm de sympathie van de kijker vast te houden en haar op een geloofwaardige manier om te vormen van lijdend voorwerp tot waardig middelpunt. Met zo'n solide prestatie doet het er vrijwel niet meer toe dat de film zelf verder weinig verrassingen kent en kalm doorkabbelt naar de bekende, maar verdiende ontknoping.

Trailer

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.