Let's Be Cops

Beoordeling:

Geplaatst: door Jochem Geerdink

De familie Wayans is één van de machtigste, zo niet de allermachtigste, families in Hollywood. De tien nazaten van supermarktmanager Howell en zijn echtgenote Elvira harken al zo'n 25 jaar vele miljoenen dollars binnen voor diverse entertainmentbedrijven. Inmiddels worden ook hun kinderen steeds actiever binnen het familiebedrijf.

Zoals Damon Wayans Jr., de zoon van de Damon Wayans Sr., vanaf deze week te zien in Let's Be CopsAl zal vooral de wat oudere kijker wel even met zijn ogen knipperen wanneer ie Damon Jr. ziet, hij is namelijk een letterlijk evenbeeld van zijn vader. Hetzelfde gelaat, dezelfde gezichtsuitdrukking, dezelfde motoriek en hij praat ook nog eens hetzelfde.

Helaas voor Damon Jr. kreeg hij van regisseur Luke Greenfield (The Girl Next Door), die samen met Nicholas Thomas het script voor deze buddy cop movie schreef, niet eenzelfde sterk scenario als zijn vader destijds in 1991 met Tony Scotts The Last Boy Scout in handen had. Op papier heeft Let's Be Cops absoluut een aardig uitgangspunt, aan de uitwerking schort nogal wat.

Wayans speelt Justin, een bijna-dertiger die werkt bij een bedrijf dat computergames bedenkt en ontwikkelt. Hij deelt een flat in Los Angeles met zijn beste vriend Ryan (Jake Johnson), die door een ernstige blessure een glansrijke carrière als footballspeler in de kiem gesmoord zag. Justin werkt aan de ontwikkeling van een computergame over een politieagent en heeft daartoe ook enkele uniformen thuis liggen.

Wanneer de twee deze aantrekken voor een kort bezoek aan een reünie, die niet gekostumeerd, maar gemaskerd blijkt te zijn, en vervolgens naar huis lopen, worden ze aangezien voor echte politieagenten. Dat is natuurlijk even leuk, zeker voor onze twee hoofdpersonen. Ze worden gezoend door een groep meiden die een vrijgezellenavond viert, ze roken een jointje met een stel stoners en mensen blijven stilstaan wanneer ze 'freeze' roepen.

Dat Ryan daarna probeert het 'fake cop zijn' om te zetten in een full time bestaan is ook nog wel grappig, maar vervolgens slaan Greenfield en Thomas de plank volledig mis. In plaats van de realiteit helemaal los te laten of juist iets heel onverwachts te doen, besluiten de twee scriptschrijvers dat onze twee nepagenten samen met een échte agent (Rob Riggle) jacht moeten maken op Mossi (een geweldige James D'Arcy), de grootste maffiabaas van Los Angeles.

Vooral in de tweede helft schiet de film zijn doel voorbij en hangt de vertelling, op enkele komische sketches na, als los zand aan elkaar. Ondanks dat de chemie tussen Johnson en Wayans dik in orde is, hebben de twee veel meer in hun mars dan dat ze in Let's Be Cops kunnen - of mogen - laten zien. Dat heeft bijvoorbeeld de televisieserie New Girl al aangetoond.

De invloed van de familie Wayans blijft weliswaar beperkt tot de hoofdrol van Damon Jr., je zou Let's Be Cops makkelijk kunnen betitelen als een Wayans-product. De humor is namelijk van hetzelfde schijtlollige niveau als in de films (bijvoorbeeld White Chicks, Scary Movie en A Haunted House) die het machtige dynastie de afgelopen decennia voortbracht.

Weliswaar is dit geen spoof movie, de aloude buddy cop film wordt zeker wel op de hak genomen. Maar Let's Be Cops laat toch vooral zien hoe goed en slim uitgewerkt andere buddy cop movies eigenlijk zijn.

Trailer