Jack Ryan: Shadow Recruit

Beoordeling:

Geplaatst: door Daan Snouck Hur...

Met slechts vijf films in vijfentwintig jaar en vier verschillende hoofdrolspelers is Tom Clancy's Jack Ryan serie nou niet de meest consistente franchise van Hollywood te noemen. The Sum Of All Fears was elf jaar geleden al bedoeld als doorstart en bracht ons een jonge, net afgestudeerde Ryan. Het leverde ondanks goede recettes geen vervolgen op. Jack Ryan: Shadow Recruit is de tweede reboot en in navolging van Alec Baldwin, Harrison Ford en Ben Affleck treedt nu Chris Pine (Star Trek) aan als de nukkige maar uiterst pientere CIA agent.

We leren Ryan (opnieuw) kennen wanneer hij als nieuwbakken marinier in Afghanistan dient. Na een ernstig helikopterongeluk ligt hij met beschadige ruggenwervels in het ziekenhuis waar hij benaderd wordt door de mysterieuze hoge pief Harper (Kevin Costner). Deze haalt hem over om na zijn revalidatie voor hem te komen werken als financieel analyst ten einde op Wall Street onderzoek te doen naar terrorisme gerelateerde geldstromen. En passant loopt hij in het ziekenhuis ook nog zijn toekomstige echtgenote tegen het lijf, stagiaire Cathy (Keira Knightley).

Ryan is prima tevreden met zijn kantoorbaan totdat hij stuit op verdekte transacties van een groot Russische concern. Nader onderzoek vereist dat Ryan zijn veilige bureau verruilt voor een tripje naar Moskou, alwaar hij directeur Cheverin (Kenneth Branagh) aan de tand moet voelen over zijn bevindingen. Nog voordat hij goed en wel gewend is aan zijn status van geheim agent wordt hij ingeschakeld om op een wat minder analytische manier uit te zoeken wat er aan de hand is. Al snel blijkt dat Cheverin er op uit is om Wall Street zowel letterlijk als figuurlijk op te blazen om zodoende de V.S. financieel op de knieën te krijgen.

Nu waren de eerste drie Ryan films (Hunt For Red October, Patriot Games en Clear And Present Danger) een beetje de 'thinking man's blockbuster' in een tijd waarin de naschokken van de Koude Oorlog nog voelbaar waren en Schwarzenegger nog de ultieme aktieheld was. Een succesvolle mix van hi-tech spionnenwerk en stoere popcornaktie, overgoten met een realistisch geo-politiek sausje. The Sum Of All Fears volgde dit model op de voet, maar had de pech in hetzelfde jaar uit te komen als The Bourne Identity en de wat stoffige Ryan was natuurlijk geen partij voor het flitsende hand-en voetenwerk van meneer Bourne.

Hoewel er kostbare tijd verloren gaat met de onnodige herintroductie van het hoofdpersonage begint Shadow Recruit prima. De verjongingskuur betekent dat Pine's versie wat vlotter en wat beter gebekt is dan vroeger maar hij staat nog steeds onwillend tegenover het eigenlijke veldwerk, zoals we van Jack Ryan gewend zijn. Branagh, die hier dubbelt als regisseur, voert de spanning geleidelijk op naarmate het mysterie ontrafelt wordt. Wanneer echter na een solide eerste helft de tijd gaat dringen voor onze geheim agent verandert de film gaandeweg in een gemakzuchtige Bourne-kloon met Ryan als alleskunnende superheld.

En dat is jammer. Waar de andere Clancy films altijd een diepere laag of een gedegen twist hadden, stoomt dit vijfde deel, eenmaal op de goede weg, compleet rechtlijnig op de voorspelbare climax af. Het verhaal mist een echt goede schurk. Branagh zet een solide Russische boef neer maar Cheverin blijkt uiteindelijk slechts in dienst te staan van het verhaal. Hij biedt Ryan niet de intellectuele uitdaging die hij verdient.

Ook Cheverins meesterplan mist echte dreiging. De keuze voor een financieel complot is deels lovenswaardig in deze tijd van crisis en boven de wet staande witteboordencriminelen, maar deels ook een misstap. Het is te abstract en het is voor kijkers buiten de V.S. waarschijnlijk moeilijk sympathie op te wekken voor de held als de slechterik slechts andere slechterikken op wil blazen.

De poging om Jack Ryan wederom te verjongen valt enigszins te begrijpen maar in hun drang aansluiting te vinden bij de tijdsgeest verkijken de makers zich op wat Tom Clancy's werk nou zo spannend maakt. Ze hebben diepgang verruild voor breedte met als gevolg dat Shadow Recruit vrijwel alleen in naam een Jack Ryan film is. Goed te doen en vaardig gemaakt, maar compleet inwisselbaar.

Trailer