Interstellar

Beoordeling:

Geplaatst: door Bart de Bruijn

Nadat Christopher Nolan klaar was met zijn Batman-trilogie was het uitkijken naar zijn volgende film. Memento, The Prestige, The Dark Knight Rises en Inception maakten de regisseur één van de betere en populairste filmmakers van dit moment. Na een hoop onduidelijkheid en twee jaar wachten is daar nu Interstellar.

In de nabije toekomst begint de aarde onleefbaar te worden. Oogsten mislukken en door aanhoudende zandstormen wordt het ademen ook steeds lastiger. Landen richting zich alleen nog op het produceren van genoeg voedsel om hun bevolking te voeden en hebben geldverslindende projecten als oorlog en wetenschap achter zich gelaten.

Maar NASA werkt in het geheim aan een missie om een nieuwe bewoonbare planeet te vinden. Ze zoeken alleen nog een piloot en die denken ze te vinden in Cooper (Matthew McConaughey). Hij gaat met een groep wetenschappers (waaronder Anne Hathaway) op reis door het universum om de mensheid te redden.

Interstellar draait vooral om Cooper. De wetenschapper en Coopers kinderen spelen een belangrijke rol, maar de enige echte hoofdrol is voor Matthew McConaughey. En die hoofdrol speelt hij met verve. De lijn richting zwaardere rollen die hij inzette na jaren van romantische komedies wordt in Interstellar weer doorgezet.

Christopher Nolan schreef Interstellar opnieuw met zijn broer Jonathan en zoals we van het duo gewend zijn zitten er weer een paar onverwachte wendingen in het scenario. De gesprekken tussen Cooper en de wetenschappers balanceren goed tussen het zeker van de wetenschap en de onzekerheid van de bestemming.

Interstellar wil graag een realistische toekomst schetsen. Daardoor onderbouwen de wetenschappers alles ook in wetenschappelijke termen. Dat zorgt er wel voor dat het voor de leek af en toe lastig te volgen is. Als je niet alles weet over ruimtereizen, de relativiteitstheorie en astrofysica raak je de draad soms even kwijt.

De film raakt daarbij wel af en toe wat uit balans als er naast al die wetenschap ook gefilosofeerd wordt over de kracht van liefde en herinneringen. Visueel is Interstellar prachtig. De film speelt zich vooral af in uitgestrekte desolate landschappen en in de donkere ruimte. Omgevingen die het altijd goed doen op beeld, geschoten door onze landgenoot Hoyte van Hoytema (hij filmde eerder onder meer Tinker Tailor Soldier Spy en Her). Met het geluid is ook niks mis. Hans Zimmer houdt zijn muziek vrij vaak op de achtergrond, waardoor je een goed gevoel krijgt voor de enorme stilte die er nu eenmaal is in de ruimte.

Het is met zo'n project over een ruimtereis misschien onvermijdelijk, maar Christoher Nolan lijkt soms iets te veel naar 2001: A Space Odyssey te hebben gekeken. En net als in het meesterwerk van Stanley Kubrick bestaat de film grofweg uit drie delen. Een op aarde, een tijdens de ruimtereis en een lastig te plaatsen laatste deel. In dat laatste deel verzint Nolan misschien een iets te vergezochte manier om het hele verhaal samen te brengen en dat doet ook wat af aan de film als geheel.

Interstellar is niet de beste film die Christoher Nolan ooit gemaakt heeft, maar dankzij de spannende actie, de prachtige beelden en de absolute topprestatie van Matthew McConaughey zijn de 169 minuten er absoluut geen te veel.

Trailer