Inferno

Beoordeling:

Geplaatst: door Jochem Geerdink

Door de exponentiele groei van de mensheid zal deze zichzelf uiteindelijk geheel uitroeien en het moment is bijna daar. Bertrand Zobrist (Ben Foster) wil daar echter een stokje voor steken in Inferno (Latijn voor hel), gebaseerd op het gelijknamige boek van Dan Brown.

Tekst: Femke Visser


Wanneer Robert Langdon (Tom Hanks) wakker wordt in een ziekenhuis in Florence is hij zijn geheugen van de afgelopen drie dagen kwijt. Al snel blijkt echter dat er nog meer niet helemaal in de haak is. Zobrist is van plan een virus te verspreiden dat de helft van de mensheid zal uitroeien en de wereld zal veranderen in een hel, zodat de overgebleven populatie zonder problemen verder kan leven.

Hoewel Langdon lijdt aan geheugenverlies en ernstige aanvallen van hoofdpijn gaan hij en zijn dokter Sienna Brooks (Felicity Jones) op pad om het plan te dwarsbomen, op zoek naar aanwijzingen die allemaal relateren aan Dante’s Epic Poem.

Zoals we van Dan Brown gewend zijn gaat ook deze film de hele wereld over. Beginnend in Florence reizen Langdon en Brooks tijdens hun zoektocht af naar Venetië om uiteindelijk in Istanbul hun avontuur te beëindigen. Toch is niet alles zoals we gewend zijn. Waar het in The Da Vinci Code en Angels & Demons voornamelijk draaide om het puzzelen en uitzoeken van aanwijzingen en clues, lijken de antwoorden Langdon in deze film bijna aan te waaien.

Dit haalt jammer genoeg een groot deel van de sfeer van de eerdere Langdon-films weg. Bovendien zijn veel kleine details uit het boek weggelaten, wat aan de ene kant zonde is, maar er aan de andere kant voor zorgt dat de film vlot verloopt.

Gelukkig weet Hanks ook in deze film weer een verbluffende vertolking van de dappere doch verlegen Langdon weg te zetten. Landons grootste angst, zijn hel, wordt werkelijkheid: hij kan niet meer vertrouwen op zijn eigen geest, en dat laat Hanks goed zien. Ook de Britse Oscar-winnares Jones speelt haar rol als de hoogbegaafde Sienna Brooks goed. Er komt bovendien meer kijken bij haar rol dan op het eerste gezicht lijkt. 

Ondanks dat Inferno af en toe wat slordigheden en onvolledigheden vertoont, wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de adembenemende visuele effecten. Door de cryptische dromen en hallucinaties die Langdon door de gehele film doormaakt is dit tot dusver de meest visueel stilistische verfilming van de Brown-boeken.

Afgezien van het feit dat de film niet helemaal dezelfde sfeer draagt als zijn voorgangers en niet geheel als spiegel van het boek dient, is het door het goede acteerwerk, verbluffende visuele effecten en bovendien zeer boeiende verhaal zeker een must see.

Trailer