How I Spent My Summer Vacation

Beoordeling:

Geplaatst: door Daan Snouck Hur...

Nadat hij de afgelopen jaren vrijwel alleen in het nieuws kwam door al dan niet vermeend anti-semitisme, huiselijk geweld en alcoholmisbruik, is Mel Gibson gestaag maar subtiel bezig zijn imago weer wat op te kalefateren. Hij doet dit door simpelweg weer solide, kleine films te maken. Na het laagvliegende maar uitstekende Edge Of Darkness van twee jaar terug en openbare boetedoening The Beaver komt Gibson nu met How I Spent My Summer Vacation.

Gibson speelt een naamloze getaway-driver (vanaf nu genaamd Driver) die na een bankoverval de Mexicaanse grens over weet te ontsnappen maar daar vrijwel gelijk in de handen van de lokale politie valt. Deze pakt zijn buit af en gooit hem zonder proces in de lokale gevangenis. En dit is er niet eentje zoals Driver ze al eerder van binnen zag.

De 'El Pueblito' gevangenis is een stadje op zich waarin complete gezinnen gewoon bij hun veroordeelde familielid wonen. De opgesloten kartel-leden maken de dienst uit en er is een bloeiende zwarte markt waar met de juiste middelen alles te krijgen is. Driver is de enige blanke gevangene in het hele complex en in eerste instantie moet hij alle zeilen bijzetten om in leven te blijven.

Wanneer hij op een dag de tienjarige (en eveneens naamloze) Kid ontmoet ziet hij een mogelijkheid om de situatie naar zijn hand te zetten. De opgesloten drugsbaron Javi heeft leverproblemen en een zeldzame bloedgroep. Kids gedetineerde vader was jaren geleden de enige die eenzelfde bloedgroep had en moest dat met zijn lever (en leven) bekopen.

Kid geniet sindsdien 'bescherming' van Javi, voor toekomstig gebruik. Hij weet echter wat hem te wachten staat en wil niks liever dan zijn vader wreken en zelf overleven. Driver overtuigt het kereltje om hem te helpen en met zijn tweeën beramen ze een plan om de heersende garde tegen elkaar uit te spelen om zo te kunnen ontsnappen.

De regie besteedde Mel Gibson uit aan debutant, Adrian Grunberg (assistent-regisseur bij ondermeer Jarhead en Gibson's eigen Apocalypto), maar How I Spent My Summer Vacation is verder wel echt zijn film. Naast de hoofdrol spelen trad hij namelijk ook aan als producent en schreef hij mee aan het scenario. Het resultaat is een harde, strak gefilmde, low budget thriller die Gibsons kunnen dan misschien niet echt op de proef stelt, maar hem wel de kans geeft om gewoon te doen waar hij groot door is geworden. Welkom terug, Mel. 

Trailer