Headhunters

Beoordeling:

Geplaatst: door Daan Snouck Hur...

Roger Brown (Aksel Hennie) is het stereotype gesjeesde zakenman. Hij is de beste headhunter van zijn bedrijf, rijdt in een dikke wagen, heeft een kast van een huis en een bloedmooie vrouw. Al in de beginscene doet hij echter uit de doeken dat dit alles maar een illusie is. Geplaagd door een minderwaardigheidscomplex, veroorzaakt door zijn lengte van 1.68 meter, is hij genoodzaakt bij te beunen als kunstrover om zijn geldverslindende compensatiedrang te kunnen bekostigen.

Op een dag brengt zijn vrouw hem in contact met ene Clas Greve (Nikolaj Coster-Waldau), een potentiële klant die hem vertelt dat zijn oma hem een echte Rubens heeft nagelaten. Brown ziet zijn kans schoon om met een laatste klus in een keer van al zijn geldzorgen af te zijn en besluit Greve van zijn schilderij te ontdoen.

Maar ondanks zijn expertise gaan er al snel dingen mis en voordat je kunt denken “ah, vandaar die titel...”, wordt Brown op de hielen gezeten door zowel de politie als de eigenaar van het schilderij. Het is nu aan hem om uit te vinden hoe hij door de mand is gevallen. Hokt zijn vrouw stiekem met de stoere ex-marinier Greve en willen ze hem uit de weg hebben, of is hij slechts een pion in iets veel groters?

In het begin wordt Brown nog gedreven door hebzucht, maar als hij er gaandeweg achter komt dat zijn achtervolgers hem niet zo nodig levend in handen hoeven te krijgen slaat zijn egoïsme om in pure overlevingsdrang. De kleine Roger blijkt naast vindingrijk ook over een behoorlijk uithoudingsvermogen te beschikken en hij vecht, liegt, kruipt, verkleedt, charmeert en schiet zich door alles heen wat er op zijn pad komt. En dat is nogal wat.

Het verhaal, naar de succesvolle bestseller van Jo Nesbø, zit zo vol benarde situaties en benauwde ontsnappingen dat het bijna teveel is voor één film. Bijna. Hoewel de geloofwaardigheid van Roger Browns avontuur op vele momenten in het geding komt, houdt regisseur Morten Tyldum de touwtjes stevig in handen.

Headhunters ontspoort daardoor nergens en het resultaat is een fijne mix van rauwe Eurocinema en Hollywood spektakel. Daarbij niet in de minste mate geholpen door de uitstekende prestatie van hoofdrolspeler Aksel Hennie die van Roger Brown een aandoenlijke anti-held maakt.

Trailer