Hartenstraat

Beoordeling:

Geplaatst: door Bart de Bruijn

Naast rollen in films als Het Schnitzelparadijs, Verliefd op Ibiza en Mannenharten regisseerde Sanne Vogel ook een paar korte films. Maar nu is er haar eerste lange bioscoopfilm, Hartenstraat, een romantische komedie met Marwan Kenzari en Bracha van Doesburgh die zich afspeelt rond de 9 Straatjes in Amsterdam.

Hartenstraat heeft hetzelfde basisverhaal als vrijwel alle romantische komedies: twee tegenpolen raken langzaam tot elkaar aangetrokken, maar als ze bijna bij elkaar komen gaat er iets mis, tot het in de finale allemaal weer goed komt. Dat zijn nu eenmaal de wetten van het genre. Een romantische komedie kan zich onderscheiden door daar een leuk verhaal omheen te bedenken.

In het geval van Hartenstraat draait dat verhaal om Daan (Marwan Kenzari) en Katje (Bracha van Doesburgh). Ze hebben allebei een winkel in de 9 Straatjes en komen daardoor met elkaar in contact. Dat botst de eerste paar keer, Daan is de gevoelige ambachtsman, Katje is de strenge emotieloze modewinkeleigenaar. Daan is gescheiden en besluit via internetdating op zoek te gaan naar leuke dates. Dat gaat niet al te goed, mislukte dates met onder andere Sanne Vogel zelf, Hannah Hoekstra en Georgina Verbaan volgen.

Zoals vaker bij een romantische komedie zit de cast verder vol met nog meer komische bijrollen, waarbij naast de eerder genoemde Georgina Verbaan ook Gigi Ravelli, Tygo Genandt en Benja Bruijning de scènes waar ze in zitten naar een hoger niveau tillen. Niet alles kan geslaagd zijn, zo voegen de scènes rond het homostel Egbert-Jan Weber en Sieger Sloot en tussen de 'oudjes' Kitty Courbois en Frits Lambrechts niet veel toe aan de film.

Eén van de hoogtepunten van Hartenstraat is een scène met Pepijn Lanen van De Jeugd van Tegenwoordig. Terwijl hij naast Katje in een donkere kroeg zit te drinken probeert hij haar te verleiden door de tekst van Huilend Naar De Club voor te dragen, terwijl het nummer op de achtergrond gedraaid wordt.

Waar veel Nederlandse films vol houterige dialogen zitten of raar taalgebruik irriteert Hartenstraat op dat gebied niet. Dat komt ook doordat vrijwel elke rol door een prima acteur wordt vervuld, vooral Marwan Kenzari speelt erg sterk en naturel. Hartenstraat is daardoor één van de betere Nederlandse romantische komedies van de afgelopen jaren. De sterke cast en goed geschreven dialogen laten je de wat minder geslaagde onderdelen van de film snel vergeten.

Trailer