Harry Potter and the Deathly Hallows Part II

Beoordeling:

Geplaatst: door Julia Nolet

Alweer de achtste film. Wat ooit begon met een gedachtespinsel van Joanne Rowling toen ze in de trein zat, groeide uit tot een wereldwijde fantasiebelevenis. Voor inmiddels een hele generatie, is Harry Potter and the Deathly Hallows Part II het einde van een tijdperk.

Voor eens is een wereldwijde hype terecht. De inventiviteit van Rowling en de complexiteit van het verhaal slaan je zowat in het gezicht in het allerlaatste deel van de Potterfilms. Hoe bedenk je zoiets? Alles klopt, alle puzzelstukjes vallen magischerwijs (pun intented) in elkaar. Een geniale prestatie van Rowling. Maar ook lof voor David Yates, die dit deel – en de vier delen daarvoor – regisseerde.

In The Deathly Hallows zijn Harry, Ron en Hermelien allang geen schoolkinderen van Zweinstein meer. Ze vervolgen in Part II hun zware missie om alle delen van Voldemorts ziel stuk voor stuk te vernietigen. Voor Harry worden eindelijk de mysteries rondom zijn leven duidelijk. Maar hij komt erachter dat hij een nog grotere rol speelt in Voldemorts einde dan gedacht.

Hoewel aanvankelijk hoofdschuddend de dollartekens in de ogen van de HP-makers werden geteld bij het bekendmaken van de opsplitsing van The Deathly Hallows, was dit scepticisme niet nodig. Door het laatste boek te verspreiden over twee delen, is het simpelweg een betere film geworden. Waar de vorige HP-delen vaak gehaast waren, cruciale onderdelen werden geschrapt om dat dikke boek in twee uur te proppen, geeft dit deel rust.

Make no mistakes, Harry Potter and the Deathly Hallows Part II is, met zijn knallende special effects en donkere ondertoon, geen kalm rondje door het park. Er is gewoon meer tijd om de karakters tot zijn recht te laten komen en het ingewikkelde verhaal te vertellen. Deze keuze maakt het een betere film.

Samen met part I is The Deathly Hallows de beste Harry Potter film ooit, en daarmee een passend einde voor een magisch modern sprookje, geworden.

Trailer