A Good Old Fashioned Orgy

Beoordeling:

Geplaatst: door Danny van Schooten

Langdradig voorspel, ongemakkelijke posities, pijnlijke fricties en een tegenvallend hoogtepunt. Noem het maar op, A Good Old Fashioned Orgy heeft het. Helaas zijn dit soort dubbelzinnige woordgrapjes het enige wat je aan deze komedie overhoudt. En ze komen niet eens uit de film.

A Good Old Fashioned Orgy gaat over Eric (Jason Sudeikis). Eric is inmiddels in de dertig, maar heeft tot dusver nooit een reden kunnen bedenken om op te groeien. Hij is altijd onderhouden door zijn rijke vader en heeft daardoor ook nog nooit een dag in zijn leven gewerkt. Zijn zeeën van vrije tijd vult hij grotendeels met het organiseren van feestjes in zijn grote huis, dat eveneens betaald wordt door zijn vader. Maar dan besluit Erics vader om het huis te verkopen. Doordat Eric nu gedwongen wordt om op te groeien, besluit hij om zijn jeugd op gepaste wijze af te sluiten. Door een orgie te organiseren met zijn vriendengroep.

Dit zorgt uiteraard voor de nodige verbijstering bij zijn vrienden, maar uiteindelijk besluit iedereen om zijn eigen redenen om toch maar mee te doen. De aanloop naar de daadwerkelijke orgie verloopt echter alles behalve soepel. De doorgaans zo frivole vrijgezel Eric ontmoet een meisje. Ze spreken een paar keer af en Eric ontwikkelt zowaar gevoelens voor haar. Daarmee lijkt de orgie vroegtijdig te worden afgebroken, want voor romantiek is nu eenmaal geen plek.

Naast geveinsde spontaniteit en onoriginaliteit biedt het grootste deel van de film vooral ruimte aan een enorme hoeveelheid gebakken lucht. In de aanloop naar de daadwerkelijk orgie zitten simpelweg te weinig goede grappen. Daarnaast is ook de dynamiek van de vriendengroep te voorspelbaar. De bijrollen bestaan bijvoorbeeld uit een ingetogen songwriter of een simpele kantoormederwerker die zich iets te druk maakt om zijn BlackBerry. Daarmee krijgen de acteurs niet eens de kans om grappig te zijn. Vermakelijke momenten zijn er pas bij de daadwerkelijke orgie. Die, zoals veel nachtelijke vergissingen, veel te kort duurt.

Dat is jammer, want Jason Sudeikis leek na Horrible Bosses zomaar een succesvolle komedieacteur te gaan worden. Maar waar hij bij Horrible Bosses comfortabel in een grappige bijrol zat, moet hij bij A Good Old Fashioned Orgy als enige hoofdpersoon de kar trekken. Dat mondt uit in een te grote Jason Sudeikis-dosis voor één film. Wat helaas van hem, naast herpes en gonorroe, de derde reden maakt om deze orgie te vermijden.

Trailer