Girl Model

Beoordeling:

Geplaatst: door Erik Boekhoven

Tweehonderd knappe meisjes in ondergoed huppelen verlegen rond in een troosteloze zaal ergens in het noorden van Rusland. Een 16-jarige blondine die makkelijk de competitie aankan met Heidi Klum wordt afkeurend bekeken. “Zij ziet eruit als 25. Dat kan wel eens een probleem worden”, hoor ik iemand zeggen. Het volgende meisje heeft te brede heupen. Ik kijk nog eens goed maar zie ze niet. Haar opvolgster wordt naar huis gestuurd omdat ze een onzichtbaar puistje op haar wang heeft. Hier worden gevaarlijk jonge ego’s op meedogenloze manier gekrenkt en ik wiebel inmiddels ongemakkelijk in m’n stoel heen en weer. Het begon zo aardig.

De camera neemt ons mee richting een kleinere zaal waar een aantal dolgelukkige meisjes van dichtbij op de gevoelige plaat worden vastgelegd. Ze stralen. Zij zijn de uitverkorenen die straks misschien wel bakken met geld gaan verdienen in Japan, de Verenigde Staten en god weet waar nog meer. Hun families stralen mee. Dit is de gelukkigste dag van hun leven. Nog even en het geld rolt hun kant vanzelf op. Denken ze.

De 13-jarige Nadya Vall uit het Russische Novosibirsk is een erg mager meisje. In haar vrolijke blauwe ogen danst de onschuld rond zoals dat alleen bij jonge kinderen kan. Volgens modelscout Ashley Arbaugh – ooit zelf ook model – is Nadya geknipt voor de Japanse markt. “Voor de Japanners kunnen meisjes niet jong genoeg zijn”, vertelt ze met droge ogen. Ik zit inmiddels met een vertrokken gezicht te kijken. De wereld is niet goed geworden!

Wat volgt is een reis naar Japan, waarin Nadya openhartig vertelt over haar ervaringen in de keiharde modellenwereld. Ze reist alleen, spreekt geen Engels en heeft geen geld. Niet zo gek dus, dat we haar af en toe ongegeneerd hard zien snikken voor de camera. Ze snapt niets van de wereld waarin ze is beland en door het beeld heen kun je haar onzekerheid voelen.

Nog pijnlijker dan Nadya’s ervaringen, zijn misschien wel de uitspraken die scout Ashley Arbaugh doet. Ook zij was op jonge leeftijd model en hoewel ze ‘haar meisjes’ ervoor probeert te behoeden spreekt ze uit wat ik liever niet had gehoord. Veel van deze meisjes zullen vroeg of laat hun geld verdienen in de prostitutie. Mijn maag trekt zich inmiddels samen van ongenoegen. Laat Nadya alsjeblieft teruggaan naar haar familie op de boerderij in Siberië.

Misschien vind je deze recensie een tikkeltje vreemd. Anders dan anders. Dat klopt, dat deed ik bewust. Ik ben ook maar een mens. Ik ben geïnteresseerd in andere personen, andere werelden. In bijna alles eigenlijk. Documentaires? Kom maar op, niets is interessanter dan dat! Toch heeft Girl Model bij mij een snaar geraakt waarvan ik het bestaan nog niet kende. Met confronterende beelden en uitspraken legt deze documentaire een wereld bloot die de gemiddelde mens helemaal niet wil kennen. Het drukt je met de neus op de feiten met een strakke greep om je strot en laat je niet meer los totdat je je er goed van bewust bent op welke wereld ook jij leeft. Leuk is ie niet, maar Girl Model is een regelrechte aanrader. Al was het maar uit sympathie voor Nadya en haar lotgenoten.

Trailer