The Girl With The Dragon Tattoo

Beoordeling:

Geplaatst: door Julia Nolet

De Zweedse succesthriller The Girl With The Dragon Tattoo heeft een Amerikaanse remake gekregen. En wat betekent dat? Daniel Craig, Robin Wright en Rooney Mara in hun beste Zweedse accent. Amusant, dat zeker. En in goede handen, dat ook: Se7en-, Fight Club- en The Social Network-regisseur David Fincher heeft de leiding. Maar kan deze herverfilming tippen aan de Zweedse cult-hit?

Het verhaal is al vaak verteld en maakt voor deze remake weinig veranderingen door. Zweedse romanschrijver Stieg Larsson verweef ooit in zijn gelijknamige boek op ingenieuze wijze drie verhaallijnen. Rode draad is Mikael Blomkvist (Daniel Craig), hoofdredacteur van het Zweedse magazine Millenium. Deze onderzoeksjournalist maakt weinig goede vrienden in de onderwereld met zijn beschuldigende reportages. Als hij, na nog een stuk onderbouwd vingerwijzen, een rechtszaak verliest tegen een corrupte financier, stopt hij tijdelijk met werken.

Tijdens deze pauze wordt hij benaderd door Henrik Vanger (Golden Globe-winnaar Christopher Plummer). De rijke Vanger worstelt al jaren met de mysterieuze verdwijning van zijn nichtje Harriët, en vraagt Blomkvist hem te helpen het mysterie eindelijk op te lossen. Blomkvist verhuist naar het eiland waar Vanger met zijn familie woont, maar al snel is duidelijk dat niet alle familieleden even blij zijn dat er iemand gaat rommelen in de familiegeschiedenis.

En dan is er ook nog Lisbeth Salander (Rooney Mara). Deze mysterieuze vrouw komt Blomkvist op het spoor en helpt hem in zijn zoektocht naar de waarheid over Harriët, en Blomkvist en Lisbeth blijken elkaar ook te kunnen helpen. Het personage van de getroubleerde Lisbeth werd al geroemd als één van de meest interessante en originele boekpersonages ooit. Noomi Rapace gaf al eens op onvergetelijke wijze gestalte aan haar in de originele Zweedse verfilming. De jonge Lisbeth valt in eerste instantie op door haar uiterlijk.

Dat is bijzonder, to say the least. Piercings en tattoo’s zetten de toon. Ze is intelligent, een briljant hacker en lacht nooit. Ze heeft een lege blik waar je honderd geheimen achter zoekt, misschien zelfs meer. En een donker verleden wat je alleen kunt aflezen aan de hardheid van de muur die ze om zichzelf heen heeft gebouwd. Lisbeth Salander is de ‘X-factor’ van het verhaal. Zij geeft de boeken pit en originaliteit en de meeste speculatie voor deze remake betrof toch wel of Rooney Mara het karakter van Lisbeth net zo treffend weer kon geven als de Zweedse Noomi Rapace deed in 2009.

Algemeen bekeken is The Girl With The Dragon Tattoo van David Fincher een prima film geworden. Ook is de film niet preuts: Fincher maakte hem on-Amerikaans grafisch, precies waar het verhaal om vraagt. En toch...  je hebt alles al een keer gezien. Buiten de coole openingscredit geeft deze film nergens de stempel van Fincher, of echt beklijvende beelden die je niet in de Zweedse versie zag.

Hoewel Rooney Mara het goed doet, haalt ze het dan uiteindelijk niet bij de vertolking Noomi Rapace. Noomi had die eerder beschreven blik, die blik waar je honderd geheimen achter zag. Rooney Mara heeft die niet. The Girl With The Dragon Tattoo is een goede versie van het verhaal geworden, een goede film ook, maar Noomi Rapace wordt toch gemist.

Trailer