Gesneuveld

Beoordeling:

Geplaatst: door Sonny Kempkes

In Gesneuveld laat maker Robert Oey zien wat de impact is van een gesneuvelde soldaat op familie, vrienden, collega’s en de personen die het nieuws moeten brengen. Tijdens de missie in Afghanistan die duurde van 2006 tot 2010 stierven 25 Nederlandse militairen. In deze documentaire krijgen zij een gezicht.

De portretten van families; ouders, kinderen, echtgenoten. Allen zijn hartverscheurend. Beelden van soldaten in Afghanistan, zij die hun vrienden in de strijd verloren. Voormalig Commandant der Strijdkrachten Pieter van Uhm, die in Afghanistan zijn eigen zoon verloor, vertelt in de documentaire ook hoe hij dit beleefde. Maar het meeste bij blijft de moeder van een soldaat, ze zit aan de keukentafel nog steeds ontroostbaar door de dood van haar zoon. Ze zegt dat ze het niet erg zou vinden als ze morgen niet meer wakker zou worden.

De film geeft enkel de realiteit weer, er wordt geen oordeel geveld over de oorlog of het functioneren van Defensie. Oey laat zijn persoonlijke mening totaal buiten beschouwing en richt zich vooral op de nabestaanden die de zware taak hebben hun verlies te verwerken.

Het enige punt van kritiek op de documentaire is dat hij te zwaar is. Negentig minuten lang word je murw gebeukt met het intense leed dat de nabestaanden lijden. Er zitten geen lichte stukken in en je krijgt ook niet de hoop dat de personen uit hun donkere periode zullen komen, en dat is toch een klein gemis.

Gesneuveld laat op indrukwekkende wijze zien wat voor leed er ontstaat als er een soldaat sneuvelt. De film zoekt daarbij de grens op van wat een kijker kan verdragen. Het leed blijft maar doorgaan. Uiteindelijk gaat het echter maar om één ding en dat is het doel van de film: zij die vielen een gezicht geven en zorgen dat je ze nooit zult vergeten. Dat is zonder twijfel gelukt. 

Trailer