Filmpjekijken Fijne Filmklassieker: Pirates of the Caribbean

Beoordeling:

Geplaatst: door Alette Kreuze

Deze week is het tien jaar geleden dat Captain Jack Sparrow (Johnny Depp) onze levens binnenvoer met een klein bootje dat al snel zijn weg vond naar de bodem van de oceaan. Het werd uiteraard het begin van een complete reeks films (de teller staat al weer op vier, met volop geruchten rond een vijfde). Een mooi moment dus om Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl weer eens aan te halen in het kader van Fijne Filmklassiekers. 

Wanneer de dochter van de gouverneur van Port Royal, Elizabeth Swann (Keira Knightley), wordt ontvoerd door Kapitein Barbossa (Geoffrey Rush) en zijn bemanning van The Black Pearl, besluit lokale smid Will Turner (Orlando Bloom) de handen ineen te slaan met piraat Jack Sparrow. Will is heimelijk verliefd op Elizabeth en is bereid alles te doen om haar te redden. Jack maakt hier gretig gebruik van, want hij wil op zijn beurt graag Kapitein zijn van The Black Pearl, zoals hij vroeger ook was – totdat de bemanning tegen hem in opstand kwam. 

Gedurende de zoektocht naar Elizabeth komt Will erachter dat hij de zoon is van een piraat die vroeger meevoer op The Black Pearl toen Jack nog kapitein was. Dit maakt het dat Will de sleutel is tot de opheffing van een vloek die op de gehele bemanning van het schip rust. Kapitein Barbossa en zijn mannen zijn gedoemd nog levend of dood te zijn totdat zij al het door hen gestolen Azteekse goud terugbrengen in combinatie met een bloedoffer. Zij denken echter dat het bloed van Elizabeth de vloek ten einde kan brengen, aangezien zij de laatste munt in haar bezit had. 

Wat volgt is een kat-en-muis-spel waarbij Jack en Will met hun in Tortuga bij elkaar geraapte bemanning op jacht zijn naar The Black Pearl, en Commodore Norrington van de Engelse overheid op zijn beurt Jack en Will op de hielen zit nadat zij één van de schepen van de gouverneur hebben gestolen. Iedereen heeft zo zijn eigen belangen in dit geheel en die lopen absoluut niet altijd met elkaar gelijk. 

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl is gebaseerd op de gelijknamige attractie van Disneyland en gedurende de film wordt hier dan ook geregeld aan gerefereerd. Zo is er onder andere het liedje ‘A Pirates Life For Me’, de hond met de sleutels in de gevangenis en Barbossa die als skelet wijn drinkt, allemaal zaken die ook tijdens de attractie te horen en te zien zijn. Sinds de komst van de film is het echter ook zo dat elementen van het witte doek juist weer aan de attractie zijn toegevoegd. 

Zo simpel als de oorsprong van de film, zo goed is Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl ook. Het biedt namelijk een perfecte combinatie van humor en actie, de cast barst van het talent en de visionairs van het geheel, Jerry Bruckheimer en Gore Verbinski, zijn een gedroomde combinatie op filmgebied. Pirates is hierdoor zeer onderhoudend, want waar veel films met 143 minuten al snel aan de lange kant worden, is dat hier absoluut niet het geval.  

Hoe goed alles in en rondom Pirates of the Caribbean ook mag zijn, het is toch vooral de Johnny Depp-show. Zonder hem was het gevierde succes zeer wellicht uitgebleven. Met zijn door Keith Richards’ geïnspireerde manier van acteren, heeft hij een karakter ontwikkeld welke door een zeer breed filmpubliek in de harten is gesloten, en wat voor altijd de kern van deze filmreeks zal zijn.

Trailer