Fantastic Beasts and Where to Find Them

Beoordeling:

Geplaatst: door Jochem Geerdink

Met Fantastic Beasts and Where to Find Them maakt J.K. Rowling haar  debuut als screenwriter. Al in 2001 schreef ze het boek, waarvan destijds een groot deel van de opbrengst aan het Britse goede doel Comic Relief werd geschonken. De film speelt zich af in dezelfde magische wereld als Harry Potter, maar dan zo’n zeventig jaar eerder en bovendien in Amerika in plaats van Engeland.

Tekst: Lara van Vliet

Magizoöloog Newt Scamander (Eddie Redmayne) komt aan in New York met een koffer vol magische beesten die hij tijdens zijn reis heeft bestudeerd. Wanneer de beesten ontsnappen, dreigt de magische wereld ontdekt te worden door de No-Maj, het Amerikaanse woord voor Muggles, wat mensen betekent.

Voor regisseur David Yates is de wereld van zelftikkende typemachines en bewegende krantenartikelen niet onbekend. Hij regisseerde ook de laatste vier Harry Potter-films. Het is de eerste film van J.K. Rowling met naast Britse ook Amerikaanse acteurs. Grappig detail: Redmayne verklapte onlangs in een interview dat hij vijftien jaar geleden auditie deed voor de rol van Tom Riddle in Harry Potter and the Chamber of Secrets, de tweede film uit die reeks. Hij werd afgewezen.

Voor fans van Harry Potter is deze eerste van totaal vijf (!) al aangekondigde films de ideale gelegenheid nog een keer opgezogen te worden in de wereld van magie en toverspreuken. Ook mensen die de eerste filmreeks naar de boeken van Rowling niet hebben gezien, kunnen dit verhaal volgen.

De betoverende en indrukwekkende special effects nemen je mee naar een andere wereld. De manier waarop betoverde voorwerpen uit zichzelf bewegen, gaat met een bepaalde souplesse waardoor het haast vanzelfsprekend lijkt. Het meest indrukwekkend zijn misschien nog wel de ruïnes van gebouwen die met een simpele zwaai van een toverstaf uit het niets weer steen voor steen worden opgebouwd.

Redmayne is zeer overtuigend als Newt Scamander, een vreemde eend in de bijt die mensen niet echt durft aan te kijken. Hij is de onhandige goedzak die steeds onbedoeld problemen veroorzaakt. Dan Fogler speelt Jacob Kowalski, een No-Maj (mens) die per ongeluk Scamanders koffer met magische beesten meeneemt en zo verstrikt raakt in zijn problemen.

De twee personages zijn een fascinerend duo om naar te kijken. Beiden zijn het de eeuwige goedzakken, maar ze zijn ook allebei op een andere manier nogal onhandig. Waar Scamander heel slim is, maar niet zo goed met mensen, is Kowalski juist wat dommer en socialer.

Van begin tot eind is Fantastic Beasts and Where to Find Them een spektakel om naar te kijken, dat bovendien spannend blijft tot het eind.

Trailer