Dumb And Dumber To

Beoordeling:

Geplaatst: door Daphne van Hoolwerff

Het vervolg op Dumb & Dumber heeft lang op zich laten wachten. Twintig jaar zit er tussen Dumb And Dumber To en de succesvolle hit-comedy uit beste filmjaar 1994. Maar hij is er, en fans van het eerste uur worden niet teleurgesteld.

Van een officieel vervolg was het nooit gekomen. Tot Jim Carrey vier jaar geleden in zijn hotelkamer al zappend Dumb & Dumber tegenkwam en zich realiseerde dat dit het soort film was dat hij weer wilde maken. Hij belde Peter Farelly, die samen met zijn broer Bobby de eerste film regisseerde. Deze was meteen enthousiast, maar het zou nog een aantal jaar duren voor het ervan kwam.

Bekijk ook: Interview met Jim Carrey, Jeff Daniels en The Farrelly Brothers

Zowel Jim Carrey als Jeff Daniels heeft sinds Dumb & Dumber een prima carrière voor zichzelf op weten te bouwen. Carrey behoeft eigenlijk geen uitleg, en Daniels heeft met bijvoorbeeld The Newsroom bewezen ook serieuze rollen aan te kunnen. Toch kruipen beide acteurs met schijnbaar gemak terug in de rollen van Harry en Lloyd.

Twintig jaar na de gebeurtenissen in Dumb & Dumber ontmoeten we de twee niet al te snuggere vrienden opnieuw. Wat ze al die tijd hebben uitgevoerd, wordt meteen in de openingsscène uiteengezet. Dit is ook meteen de verklaring voor waarom het zolang geduurd heeft voordat er een vervolg kwam, en deze is geheel in de stijl van Dumb & Dumber.

Zoveel is al snel duidelijk: de humor is nog even lomp en achterlijk als we van het duo gewend zijn. Desondanks heeft de film wel wat tijd nodig om op gang te komen. Wanneer de twee vrienden net herenigd zijn, lijkt het even een slappe recycling van het eerste deel te worden. Harry en Lloyd zijn geen spat veranderd. Lloyd heeft zelfs weer hetzelfde 90’s bloempotkapsel, Harry woont nog in hetzelfde appartement en zelfs Billy ‘the blind kid’ uit deel 1 is - met dank aan Facebook - terug.

Alleen de grappen willen nog niet helemaal van de grond komen. Even dringt zich de vraag op of zo'n laat vervolg misschien toch niet zo'n goed idee was omdat Carrey en Daniels simpelweg te oud geworden zijn. Het antwoord volgt gelukkig al snel: nee!

De pret begint namelijk wanneer Harry vertelt dat hij een niertransplantatie nodig heeft en hij erachter komt dat hij een lang verloren dochter heeft, genaamd Penny (Rachel Melvin). Bij deze ontdekking worden ze ook herenigd met Penny’s moeder Fraida Felcher (Kathleen Turner) het meisje waar beiden in Dumb & Dumber mee hebben aangepapt.

Het duo besluit naar haar op zoek te gaan om te vragen of zij haar nier wil afstaan. Maar nog even onhandig met de vrouwen als voorheen, wil Lloyd eigenlijk wel meer met haar dan haar herenigen met haar vader. De zoektocht naar Penny is als vanouds een stompzinnig avontuur waar Harry en Lloyd op hun eigen onnozele wijze van de ene absurde situatie in de andere vallen.

Ook dit deel bevat weer genoeg ultiem droge scènes. Vooral het moment waarop Harry en Lloyd proberen de gehoorapparaten van een oud vrouwtje te stelen, heeft bijna de potentie om net zo’n klassieker te worden als de befaamde toiletscène uit het eerste deel. Ook het moment dat de twee vrienden een wetenschappelijke conventie 'crashen' zal in de zaal voor hilariteit zorgen.

Liefhebbers van Dumb & Dumber zullen zich prima vermaken met dit vervolg. Het is namelijk vooral meer van hetzelfde. Afgezien van het begin en de zichtbaar verouderde Carrey en Daniels, merk je nauwelijks dat er zo’n lange tijd tussen heeft gezeten. En dat is misschien wel de kracht van deze late opvolger: op middelbare leeftijd zijn Harry en Lloyd nog niks slimmer geworden. Wel nog steeds erg grappig.

Trailer