De Zevende Hemel

Beoordeling:

Geplaatst: door Jochem Geerdink

De Zevende Hemel: een ode aan de Nederlandse muziek, liefde en familie gezongen door een sterrencast. Met dit prachtige familiedrama opent regisseur Job Gosschalk (Alle Tijd, ’t Schaep) een nieuw hoofdstuk in de Nederlandse filmgeschiedenis.

Tekst: Femke Visser

Echtgenoten Maria en Max Rossi (Henriëtte Tol en Huub Stapel) runnen samen het prachtige Italiaanse restaurant De Zevende Hemel. Het leven van Maria neemt echter snel een andere wending wanneer ze te horen krijgt dat ze ongeneselijk ziek is.

Zelf besluit ze haar echtgenoot en kinderen in het duister te laten over deze nieuwe ontdekking en zich samen met haar man te focussen op het 30-jarig jubileum van hun restaurant. Wanneer zij haar familie bij elkaar probeert te krijgen voor het evenement gooien oude ruzies en relatieproblemen roet in het eten.

In de muzikale ode wisselen acteerwerk en de door de cast gezongen bekende Nederlandse hits elkaar af. Zo passeren nummers van Is Ook Schitterend, De Dijk, Marco Borsato, Claudia de Breij, Doe Maar, BLØF, De Kreuners, Trijntje Oosterhuis, Frederique Spigt, Frank Boeijen, Nick & Simon, Boudewijn de Groot en Guus Meeuwis de revue, allemaal terugslaand op gebeurtenissen uit de film.

Naast Tol en Stapel verzamelde Gosschalk met onder andere Thomas Acda, Noortje Herlaar, Jan Kooijman, Tjitske Reidinga, Halina Reijn en Ruben van der Meer een ware sterrencast om zich heen. Stuk voor stuk zetten zij, ook zingend, een overtuigende vertolking neer. Dat niet alle acteurs ook zangers zijn is af en toe wel te merken, maar doet zeker niet af aan de kwaliteit van de film.

Gosschalk levert in samenwerking met Tijs van Marle (Lucia de B., Verliefd op Ibiza) en Elle van Rijn een leuk en boeiend drama af over een doorsnee familie die - zoals elke familie - haar problemen kent. Door de goede afwisseling in sfeer en emoties blijf je tijdens het kijken van de film geboeid en leef je mee met elk karakter.

Trailer