Dark Shadows

Beoordeling:

Geplaatst: door Daan Snouck Hur...

Het mag een wonder heten dat de media, in deze tijden van Bennifers en Brangelina's, nog geen pakkende combo-naam heeft bedacht voor de langdurige professionele bromance tussen Tim Burton en Johnny Depp, maar ze verdienen het. Dark Shadows is namelijk alweer de achtste liefdesbaby van Burdepp (bij dezen).

Dark Shadows is gebaseerd op de gelijknamige bovennatuurlijke soapserie van eind jaren zestig, waarin vampiers, weervolven en heksen in allerhande alledaagse verwikkelingen terecht komen. De show was, mede door de dagelijkse middagprogrammering, mateloos populair bij jongeren, waaronder een jonge Burton en Depp.

Depp speelt Barnabas Collins, een 18e eeuwse welgestelde dandy die één hart teveel breekt, namelijk dat van heks Angelique Bouchard (ex-Bondgirl Eva Green). Zij vermoordt zijn ouders en nieuwe geliefde, tovert Barnabas om in een vampier en zorgt ervoor dat het vissersstadje dat de familie Collins heeft opgericht, zich tegen hem keert. De kersverse vampier wordt gevangen genomen, begraven en langzaamaan vergeten.

Halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw wordt Barnabas door stom toeval weer opgegraven en eenmaal bij het familielandhuis aangekomen treft hij de schamele overblijfselen van de eens zo succesvolle dynastie aan. Het blijkt dat Angelique de vismonopolie van zijn familie overgenomen heeft en deze kan nog maar net het hoofd boven water houden. Het is vervolgens aan Barnabas om naast het redden van het familiebedrijf ook de destructieve avances van zijn oude vlam te weerstaan. Ook is het voor hem nog wel even wennen aan de heersende tijdsgeest, met z'n ruige rockmuziek, geasfalteerde wegen en afgestudeerde vrouwen...

Een gegeven als dit zou een inkoppertje moeten zijn voor Hollywoods oppergoth Burton. Helaas is zijn stijl na het heerlijk lugubere Sleepy Hollow uit 1998 overduidelijk kindvriendelijker, meer mainstream en vooral lichter van toon geworden. Hoewel in zijn recente films nog steeds de hand van de meester terug te zien was, misten deze een zekere gravitas en leken ze voornamelijk bedoeld als olijke verkleedpartijtjes voor Depp. Dark Shadows is helaas geen terugkeer naar de duistere 90's Burton maar is ook zeker niet zo misplaatst flamboyant als zijn latere werk. Een welkom stapje terug dus.

Zoals gewoonlijk is alles op visueel vlak tot in de puntjes verzorgd. Burton en cinematograaf Bruno Delbonnel (Amélie, Un Long Dimanche De Fiançailles) weten een een mooie mix te creëren van gothische schaduwen en jaren zeventig grauwheid. Ook de casting is dik in orde. Naast een uitstekende Depp bestaat het huishouden Collins anno 1972 onder andere uit Burton-veteranen Michelle Pfeiffer (als mater familias Elizabeth Collins) en Helena Bonham Carter (als inpandige psychiater). Ook Kick Ass-belofte Cloé Grace Moretz treedt aan, als opstandige puberdochter Carolyn. Haar gelijkenis met Pfeiffer is even opvallend als veelbelovend.

Het jammere is dat al dit talent zo weinig te doen krijgt. Ons favoriete duistere duo is teveel verknocht aan het bronmateriaal om er een eigen draai aan te geven. Naast een aantal geslaagde grappen en gepast theatraal acteerwerk heeft Dark Shadows simpelweg niet zo heel veel om het lijf. Meer dan een speelse variant op de klassieke Dracula mythe, met heks Angelique in plaats van Van Helsing, wordt het helaas nergens.

Trailer