Creed

Beoordeling:

Geplaatst: door Jasper Kars

De Verenigde Staten houden van de underdog. Reeds afgeschreven helden of onderschatte outsiders vertolken vaak de hoofdrol in Amerikaanse sportverhalen. Geen wonder dus dat, tot de dag van vandaag, bioscopen vollopen voor de belichaming van de vechtersmentaliteit: Rocky Balboa. In het nieuwste deel van de serie, laat de oude strijder het daadwerkelijke gevecht in de ring over aan anderen. Met als resultaat Rocky’s ultieme schijnbeweging.

Ja, natuurlijk liggen termen zoals ‘uitmelken’ voor de hand: Creed betekent immers alweer het zevende deel uit de boksfilm-serie. Regisseur Ryan Coogler (Fruitvale Station) verdient echter een enorme pluim. Hij is er namelijk in geslaagd om de toch wat doodgebloede franchise nieuw leven in te blazen. Overtuigend acteerwerk, episch camerawerk en een pakkend verhaal, in de vorm van een heus heldenepos, zorgen voor de benodigde frisse wind.

Weliswaar bevat de sportfilm menig Hollywood cliché, zijn de vele oneliners bombastisch en valt er volop machogebral te bespeuren. Desalniettemin is Creed gelaagd en verloochent het nieuwste deel op geen enkele manier zijn diepgewortelde roots.

In Creed maakt protagonist Adonis Creed (Michael B. Jordan) kennis met de deuren van de penitentiaire inrichting, ver voordat hij ooit een voetstap heeft gezet in een middelbare school. Totdat zijn leven honderdtachtig graden draait: de eerste ontmoeting met zijn toekomstige adoptiemoeder is de aanleiding. Niet alleen redt zij de jonge Adonis uit de klauwen van de jeugddetentie, ook is zij degene die de vechtersbaas ‘introduceert’ aan zijn inmiddels overleden vader: de bokslegende Apollo Creed. Ooit een zeer gerespecteerde opponent van Rocky.

Zo vader zo zoon: vechten in de ring zit ook de jonge Creed telg in zijn bloed. De vurige wens van zijn adoptiemoeder, de daadwerkelijke echtgenoot van Apollo want Adonis blijkt een bastaardzoon, is alleen een boksloos bestaan. Maar zo’n leven als brave kantoorklerk ziet de vechtjas absoluut niet zitten. Hij laat de heuvels van Hollywood achter zich en besluit halsoverkop naar Philadelphia, het Mekka van de bokssport, te verkassen.

Dit is niet geheel verassend de uitvalbasis van de legendarische zwaargewichtkampioen Rocky Balboa, die natuurlijk wordt geportretteerd door de minstens zo legendarische Sylvester Stallone. Want ondanks het feit dat Balboa niet meer het hoofdpersonage is, steelt hij alsnog met verve de show: met een Oscarnominatie voor beste bijrol als hét bewijs.

Na zijn succesvolle carrière en comeback geniet de voormalig ’s wereld beste bokser van zijn nadagen in de luwte. Hier komt abrupt een einde op het moment dat Creed junior Rocky wilskrachtig probeert over te halen om zijn nieuwe trainer te worden.

In eerste instantie verwerpt de oude meester deze avances, maar wanneer uitkomt dat Adonis Johnson (de naam van zijn moeder) eigenlijk een Creed is, slaat Rocky toch om. Hier start voor beide haantjes, zowel in als buiten de ring, een meeslepend gevecht. De bejaarde Rocky vecht tegen ouderdom en eenzaamheid. Adonis tracht het predicaat ‘zoon van’, van zich af te schudden.

Juist deze overlappende strijd maakt Creed vanaf de eerste minuut zo boeiend. Rocky’s charisma en zijn motiverende wijsheden en de vastberadenheid van outsider Adonis, maken de zevende ronde van de filmserie tot een van de betere. De perfecte comeback van de ultieme underdogfilm, die de handdoek nog lang niet in de ring heeft geworpen.

Trailer