Company Orheim

Beoordeling:

Geplaatst: door Bart de Bruijn

Eigenlijk is het verhaal van Company Orheim heel standaard. De originaliteitsprijs verdient het niet. Je hebt het al veel vaker in films of series voorbij zien komen. Waarom de film van Arild Andresen dan toch een aanrader is? Door het herkenbare spel, het keiharde realisme en de precies goed gecaste acteurs.

Dit is het verhaal: Orheim is de achternaam van Jarle, de hoofdfiguur van deze film die overduidelijk in de jaren tachtig speelt. Hij heeft een alcoholische vader die zijn moeder slaat en trekt zich daarom terug op zijn kamer met zijn muziek en rebelleert door zich met zijn vriend Helge in het communisme te storten.

Overduidelijk de jaren tachtig door de aankleding. Jarle met een baret op zijn felrode haar en een Palestina sjaal om. Jaren tachtig truien. Daarnaast komt alle muziek uit deze periode. Waardoor de film alleen al een aanrader is voor mensen die zelf in de jaren tachtig opgroeiden.

Company Orheim is gebaseerd op een populaire Noorse roman met dezelfde naam van bestsellerauteur Tore Renberg. De film is onderdeel van een drieluik, met Jarle als hoofdrolspeler van alledrie. De film zijn goed los te bekijken, dit deel beter dan de andere twee. Al zijn de verhoudingen tussen de hoofdrolspelers aan het einde van de film wat verrassender als je alleen Company Orheim kent.

De belangrijkste acteurs zijn erg goed gecast. Kristoffer Joner overtuigt als de alcoholistische vader van het gezin, al speelt zijn uiterlijk met doffe ogen daar ook een rol in. Jarle, gespeeld door Vebjorn Enger, acteert enorm goed met zijn ogen. Vurige haat, dodende blikken naar zijn vader en vol verwondering als hij door Helge wordt meegenomen in een voor hem nieuwe wereld. Overigens zou Enger het goed doen in een Eddy Terstall look-a-like wedstrijd.

Door het sterke spel en de precies goede aankleding word je de film ingezogen. Haat je Jarle's vader, heb je medelijden met zijn moeder en snap je zijn rebellie. Herkenbaarheid is het sterke punt van Company Orheim. Originaliteit is misschien ver te zoeken, maar je begrijpt Jarle. Zodat je ook begrijpt waarom hij zijn vader in een emotioneel slot toch eer bewijst.

Trailer