Chef

Beoordeling:

Geplaatst: door Rutger Otto

Het begrip 'eten' lijkt met de jaren een grotere hype te worden. De kookprogramma’s schieten als paddenstoelen uit te grond, we kijken massaal naar 24 Kitchen en we eten bewust streekproducten in hippe restaurants. Het enige wat nog ontbrak, was een fijne feelgood-film rond dit onderwerp. Die is er nu: Chef.

Jon Favreau was de afgelopen jaren betrokken bij enorme kaskrakers als de drie Iron Man-films, Cowboys & Aliens en The Avengers, maar staat met Chef weer even met beide benen op de grond. Geen superkrachten, geen aliens, maar een film over een man met één passie en één kwaliteit: eten bereiden.

Carl Casper (Favreau) is een chefkok bij een gewaardeerd restaurant in Los Angeles. Hij bakt, braadt en kookt heerlijke gerechten, zijn personeel kijkt tegen hem op, maar zijn creativiteit wordt ingeperkt door de restauranthouder (Dustin Hoffman), die geen veranderingen in het menu duldt. In een opwelling neemt Casper ontslag. Omdat hij vervolgens niet helemaal weet wat hij met zichzelf aan moet, reist hij met zijn ex-vrouw (Sofia Vergara) en zoon Percy (Emjay Anthony) naar Miami.

Aldaar wordt het idee een foodtruck te beginnen werkelijkheid en gaat Casper met zijn vriend Martin (John Leguizamo) en Percy van stad naar stad om Cubaanse broodjes te verkopen. Dat wordt een roadtrip van vriendschap, passie voor koken en plezier in het leven. Begeleid door een fijne soundtrack van 'vermexicaanste' hits.

Alvast een tip voor mensen die naar de bioscoop gaan voor Chef: eet vooraf genoeg of neem wat te snoepen mee de zaal in, want de manier waarop het (bereiden van) eten in beeld wordt gebracht doet je het water in de mond lopen. Na de film heb je zin om de meest prachtige gerechten te koken en te eten.

Maar hoe lekker de gerechten ook zijn, de film gaat in de kern over iets anders. Het najagen van dromen, niet vergeten te leven en tijd doorbrengen met je naasten. Uiteindelijk krijgt Casper zijn leven natuurlijk weer op de rit: het is een feelgood film volgens het boekje. Felle kleuren, leuke grapjes en uitgesproken personages. Daarnaast is er een grote rol voor Twitter en andere social media weggelegd in Chef. Het is bijna een les in hoe je het wel en niet moet gebruiken.

Favreau draagt de film als de overigens niet zo standaard chefkok. Hij scheldt, heeft tatoeages ("El Jefe" op zijn handen, "De Chef", en een groot mes op zijn onderarm) en weet met zijn kookkunsten de harten van de mooiste vrouwen te stelen. Zo wordt er in de film geflirt met Scarlett Johansson als collega Molly, een rol die verder geen naam mag hebben. Ook maakt Robert Downey Jr. een totaal overbodige cameo als ex-man van Caspers ex-vrouw.

Chef overtuigt vooral dankzij de 'foodporn' en het plezier wat de film en de acteurs uitstralen. Dat het verhaal een behoorlijk clichématige roadtrip is met een wel heel overdreven zoet einde, doet daar uiteindelijk weinig aan af.

Bekijk ook ons verslag van de presentatie van de Nederlandse Chef foodtruck.

Trailer