Captain Phillips

Beoordeling:

Geplaatst: door Bart de Bruijn

Soms ontstaat er een goed idee op twee verschillende plekken in de wereld tegelijk. In dit geval is dat een film over een kaping van een groot containerschip door Somalische piraten. Na het Deense Kapringen is er nu Captain Phillips met Tom Hanks in de titelrol.

Net als in Kapringen is er dus een containerschip dat langs de Hoorn van Afrika vaart en dan ineens achtervolgd wordt door Somalische piraten. Het schip van kapitein Richard Phillips heeft daar afweer tegen, maar een onderdeel daarvan blijkt niet helemaal te werken. De piraten komen aan boord.

Gelukkig gaat Captain Phillips daarna een andere kant op dan Kapringen, zodat we niet naar een remake zitten te kijken. In deze film verstoppen de crewleden zich op de boot en lijken de Somaliers minder geinteresseerd in lange onderhandelingen. Het geeft de film wat meer tempo en zorgt er voor dat je altijd op je hoede bent voor onverwachtse momenten. Want de bemanning van het containerschip verzet zich en de piraten zijn niet bang geweld te gebruiken. Je zou van regisseur Paul Greengrass in lijn met zijn Bourne-films flitsende actie verwachten met een shaky-cam, maar hij houdt zich gelukkig redelijk in.

De kracht van Captain Phillips is Tom Hanks. Hij is veruit de bekendste acteur in deze film en dan kan het weleens gebeuren dat die ene topacteur de rest doet verbleken. Maar dat gebeurt deze keer niet. Hij lijkt één van de velen. Zowel in de openingscène waarin hij met zijn vrouw de situatie van hun zoon bespreekt tot scènes in een reddingsboot met de Somalische kapers. Hij is gelijkwaardig met de andere acteurs en tilt ze daarmee omhoog.

Maar ook al is iedereen gelijk heb je het na afloop van de film alleen maar over Tom Hanks. En dat komt vooral door de laatste vijf minuten van Captain Phillips, waarin Hanks een intense acteerprestatie levert die hem een Oscar-nominatie hoort op te leveren.

Regisseur Greengrass heeft met Captain Phillips een indrukwekkende film afgeleverd over een actueel thema. De film geeft je geen moment de tijd om je aandacht te laten verslappen. Alle acteurs halen een hoog niveau, waarbij vooral de Somalische acteurs opvallend weinig onderdoen voor Tom Hanks, de absolute ster van deze film.

Trailer