Brooklyn

Beoordeling:

Geplaatst: door Jasper Kars

Voor de verfilming van dit overzeese liefdesepos bundelden twee grootheden uit de huidige literaire wereld hun krachten. De Ierse schrijver en intellectueel Colm Tóibín schreef het gelijknamige bekroonde boek, terwijl de gevierde Engelse auteur Nick Hornby verantwoordelijk was voor het aangepaste scenario van de verfilming van Brooklyn.

Een klus die Hornby op het lijf lijkt geschreven. Niet alleen werden meerdere van zijn eigen romans, zoals High Fidelity, succesvol verfilmd, maar ook de thematiek van Brooklyn is typische Hornby thematiek, die voor een groot deel leunt op nostalgie en de schoonheid der liefde.

Het fundament dat door Tóibín is gelegd, wordt in de film op Hornbiaanse wijze voortgezet. De humor is ad rem, gebeurtenissen zijn alledaags maar toch bijzonder en het verhaal verloopt vlotjes en soepel. Zonder veel momenten van verslapping, al slaat de film op enkele momenten door in haar jeugdige speelsheid.

Voor het toneel van de openingsscène wordt de kijker meegenomen naar een klein Iers stadje in het begin van de jaren '50. Een lokale bakkerij, een Rooms-Katholieke kerk en een danszaal, geven het stadje wat kleur. Een kleur die bleek afsteekt bij de canvassen van de New Yorkse wolkenkrabbers.

Voor de pientere Eilis (Saoirse Ronan) lijkt er weinig toekomst in het stadje, dat wordt geteisterd door armoede en werkloosheid. Dus besluit ze met hulp van haar zus en een Ierse pater in New York, een boot over de Atlantische Ocean te pakken. Op weg naar het land der onbegrensde mogelijkheden: Amerika.

Wanneer Eilis de immigratiedienst op Ellis Island is doorgekomen begint een nieuwe episode in haar leven. Plots staat ze er alleen voor. Het feit dat heimwee een ziekte is die soms keihard toeslaat, wordt bewezen door het krachtige acteerwerk van hoofdrolspeelster Ronan. Haar expressieve gezichtsuitdrukkingen soms vol eenzaamheid, andere keren gevuld met tederheid, maken Brooklyn geloofwaardig. De van origine Ierse actrice werd dan ook genomineerd voor een Oscar, die ze echter aan Brie Larson (voor Room) moest laten.

Eilis hunkert in haar eerste weken op nieuw grondgebied ontzettend naar haar thuisland. Hier komt echter verandering in wanneer ze tijdens een lokale dansavond kennis maakt de lieve Italiaanse immigrantenzoon Tony. Niet alleen betekent dit een totale omwenteling in het leven van de Ierse gelukzoekster, ook de cinematografische stijl lijkt na dit keerpunt te veranderen. De misère van weleer maakt plaats voor een serie kleurrijke en nostalgische taferelen.

De Ierse regisseur John Crowley is er met Brooklyn, op sublieme wijze, in geslaagd om een nostalgisch liefdesverhaal over overzeese liefde en onzekere nieuwe paden laagdrempelig in beeld te brengen. Hoe gevoelens van heimwee kunnen omslaan in verliefdheid en gevoelens van verlangen soms verwateren.

Trailer