Black Out

Beoordeling:

Geplaatst: door Erik Boekhoven

On-Nederlands leuk. Zo, dat is eruit. Eindelijk draait er weer eens een Nederlandse film in de bioscopen die echt de moeite van het kijken waard is. Mits je van actie en komedie houdt. Black Out is namelijk de perfecte combinatie van die twee genres en met een sterrencast die bestaat uit – hou je vast – Raymond Thiry, Bas Keijzer, Kim van Kooten, Katja Schuurman, Birgit Schuurman, Alex van Warmerdam, Robert de Hoog, Renée Fokker, Kempi, Willie Wartaal, Ursul de Geer, Marwan Kenzari, Semmy Schilt, Horace Cohen, Edmond Classen en Joop Kasteel, mag dat eigenlijk geen verrassing meer zijn.

Het groot aantal bekende Nederlanders is dan ook totaal geen storende factor. In tegenstelling, stuk voor stuk zetten ze een overtuigende act neer, die de zaal zo nu en dan in lachen doet uitbarsten. Vooral het duo Bjorn (Kempi) en Wally (Willie Wartaal) zorgt voor de nodige humor in deze verder bikkelharde actiefilm. Het kneuzige koppel probeert zo goed en zo kwaad als het gaat het hoofd boven water te houden in het criminele circuit. Ze zijn er alleen totaal niet voor geknipt en dat levert komische onderhandelingen en dwaze dialogen op.

Toch draait het in Black Out vooral om Jos Vreeswijk (Raymond Thiry) met zijn mooie, karakteristieke kop. De ex-crimineel – hij is naar eigen zeggen tien jaar geleden ‘uit het wereldje gestapt’ – wordt de dag voor zijn huwelijk wakker met een pistool in zijn hand en een onherkenbaar lijk naast zich. De onderwereld beschuldigt hem bovendien van het stelen van twintig kilo cocaïne. Jos krijgt 24 uur de tijd om alles op te lossen, maar dat is gezien zijn black out een verdomd lastige opgave. Het wordt een race tegen de klok waarin alle middelen het doel heiligen.

In tegenstelling tot de gemiddelde dialoog in veel Nederlandstalige producties, komen de gesprekken in Black Out volkomen natuurlijk over. Dit is geen acteren meer, maar een natuurlijk proces tussen acteurs die elkaar aanvoelen, zoals dat bijvoorbeeld ook in de serie All Stars het geval is. Waar Tim Oliehoek het in 2005 al eens probeerde met Vet Hard, doet regisseur Arne Toonen nu opnieuw een poging een waardige actiekomedie naar het witte doek te vertalen. En eerlijk is eerlijk, met deze Nederlandse Lock, Stock And Two Smoking Barrels is hij daarin goed geslaagd.

Trailer