Big Miracle

Beoordeling:

Geplaatst: door Erik Boekhoven

Good evening. Time and hope are running out for three California gray whales who have been trapped for several days in the thickening ice off the Alaskan coast.” – Tom Brokaw, NBC Nightly News, October 1988

Bovenstaande quote is alles behalve verzonnen en vormde in 1988 de aanleiding tot een gekkenhuis van internationaal formaat. Een geïmproviseerde bijeenkomst in een Eskimodorpje in het uiterste Noorden van Amerika, waarin zelfs de Sovjet Unie - ondanks de Koude Oorlog - een rol speelde en de grootste hufters (lees: politici en zakenlui) spontaan transformeerden tot warmhartige reddingswerkers. Wat een walvisgezinnetje al niet voor elkaar krijgt.

Zo op het eerste gezicht is het verhaal eigenlijk te mooi om waar te zijn. De lokale journalist Adam Carlson (John Krasinski) ontdekt bij toeval drie walvissen die zijn ingesloten door snel dikker wordend ijs. De enige mogelijkheid om adem te halen, is een wak van enkele vierkante meters groot. Terug naar zee zwemmen is geen optie, daarvoor is de afstand te groot. Carlson en zijn Eskimovrienden zetten daarom een reddingsactie op touw, die al snel het eens zo rustige dorpje Barrow compleet op zijn kop zet.

Hét gezicht van de reddingsactie is echter Rachel Kramer (Drew Barrymore), een typisch Greenpeace meisje - je kent ze wel - dat nog liever zelf doodgaat dan de walvissen aan hun lot over te laten. Ondanks haar goede bedoelingen is Kramer een ietwat irritant en betweterig type dat al snel het bloed onder de nagels vandaan haalt bij een aantal betrokken partijen. Maar…met resultaat.

Groot nadeel is alleen dat je het beoogde resultaat al ruim van tevoren aan ziet komen. Het euvel van Big Miracle is dan ook dat de film zo voorspelbaar is als wat. Ondanks de schaarse kippenvelmomentjes, kent het verhaal verdomd weinig verrassingen. Natuurlijk, het is ontroerend om te zien dat tegenstanders van het eerste uur elkaar opzoeken in een collectieve strijd tegen het ijs. Dat uiteindelijk alle vooraf voorspelde koppels samen gelukkig worden en dat de walvissen - excuses voor de spoiler, maar die zie je van mijlen ver al aankomen - bevrijd worden.

Maar Big Miracle is qua amusement helemaal niet zo’n groot wonder. Het is het Eight Below van Alaska. Of ‘Three Above’, zo je wilt. Ben je echter in voor een romantisch snikavondje met je liefje, dan zit je geramd. Kaarsjes aan en soppen maar.

Trailer