Beyond

Beoordeling:

Geplaatst: door Danny van Schooten

Familie heb je nu eenmaal niet voor het uitkiezen. Vraag dat maar aan Leena. Alhoewel, ze praat er eigenlijk met niemand over. Wanneer ze te horen krijgt dat haar moeder op sterven ligt, wordt ze echter gedwongen om terug te kijken op haar turbulente leven, iets waar zelfs haar eigen gezin geen weet van heeft. Beyond is een film over het verrotte jeugdleven van Leena in haar volle glorie, waarbij de poep- en pisvlekken van het beeld springen. Niet voor niets de Zweedse inzending voor de Oscars.

De familie van Leena (Noomi Rapace) heeft moeite om rond te komen. Het gezin zit in de bijstand en krijgt een huis toegewezen door de gemeente. Dit betekent een "nieuw begin", zoals haar ouders dat nadrukkelijk noemen. En daar moet vooral niet op gedronken moet worden. Aan het nieuwe begin komt al snel een eind en het gezin vervalt weer in het oude patroon. Leena’s vader (Ville Virtanen) kan niet van de fles afblijven, waarna de aftakeling van het gezin definitief wordt ingezet.

Leena’s ouders zijn bruisende mensen met een buik vol goede bedoelingen. Ze kunnen maar moeilijk zonder gezelligheid en daar is drank bij nodig. Veel drank. Daarbij realiseren ze zich maar half wat voor effect dit heeft op hun kinderen. Leena moet zelf zien te overleven. Ze moet zelf zorgen dat ze ’s ochtends te eten heeft en hoeft niet op haar ouders te rekenen om haar naar school te brengen. Daarbovenop ontfermt ze zich ook nog over haar kleine broertje Sakari (Junior Blad). Dat allemaal tussen de afranselingen en het verschonen van haar vaders smerige onderbroeken door.

Dat Leena een rotjeugd heeft gehad, mag uit deze synopsis wel duidelijk zijn. Regisseuse Pernilla August voegt er een rauw en gevoelig element aan toe. Het verhaal van Beyond maakt het voor Leena bijna onmogelijk om op te groeien. De film speelt met de gedachte in hoeverre je blind moet vertrouwen op je eigen ouders.

August heeft een uitstekende cast tot haar beschikking met onder andere Noomi Rapace, die we kennen van Män Som Hatar Kvinnor, de Zweedse versie van The Girl With The Dragon Tattoo. Maar vooral Ville Virtanen, die Leena’s hoogst onvoorspelbare vader speelt, verdient het om genoemd te worden. August zelf weet goed hoe ze met handheld beelden de emoties moet versterken. Hierdoor zit je als kijker nog dichter op de situatie, wat van Beyond een film maakt waarbij je helaas maar moeilijk weg kunt dromen.

Trailer