Bait 3D

Beoordeling:

Geplaatst: door Daan Snouck Hur...

Het getuigt van moed, of van naïviteit, om een haaienfilm uit te brengen in dezelfde zomer waarin  Jaws met een beperkte bioscooprelease en een opgepoetste blu-ray uitgave de kustwateren weer onveilig maakt. Het getuigt echter niet van bijster veel originaliteit om als recensent elke film met een haai er in maar gelijk te spiegelen aan De Klassieker. Maar originaliteit is gelukkig iets voor filmmakers, en niet voor recensenten.

Hoewel door de studio uitgedokterd als grootse mainstream zomerblockbuster, was Jaws in feite niet meer dan een op suggestie leunende exploitatiefilm. Onderhavig aan krappe budgetten en beperkte technische mogelijkheden moest Steven Spielberg roeien met de riemen die hij had en het resultaat is bijna veertig jaar later nog steeds de blauwdruk. Dit impliceert niet dat alle films over hongerige onderwaterdieren gelijk Jaws-killers moeten zijn, maar het is wel tekenend dat de formule en uitwerking daarvan in bijna vier decennia nog steeds niet verbeterd zijn.

Juist deze onverbeterlijke status van Spielbergs meesterwerk dwingt aspirerende filmmakers inventief te werk te gaan, mochten ze een soortgelijke film willen maken. De insteek van Bait 3D is dan ook een geïnspireerde: nadat een tsunami zich over de Australische kust gestort heeft, zitten enkele overlevenden vast in een overstroomde supermarkt. Al snel komen ze erachter dat ze niet alleen zijn: het wassende water heeft naast een hoop puin ook twee grote witte haaien naar binnen gespoeld. De vertrouwde buurtsuper is opeens veranderd in een levensgevaarlijk aquarium waarin de mens eventjes niet meer bovenaan de voedselketen staat.

Het omgekeerde wereld-idee mag dan verfrissend zijn, de uitwerking van debuterend regisseur Kimble Rendall en schrijvers Russel Malcahy (Resident Evil: Extinction, Highlander) en John Kim mist uiteindelijk toch nét dat beetje extra om zich te onderscheiden van het gros van klonen die we sinds die beruchte zomer van 1975 voorgeschoteld kregen. Niet dat Bait 3D echt iets fout doet, maar de paar originele ingevingen die de film kent (bijvoorbeeld een anti-haaienpak van winkelmandjes of enkele morele dilemma's die aan de kaak gesteld worden) zijn simpelweg te dun gezaaid om indruk te maken.

Tussen de verplichte hap-slik-weg momenten door zou de film zijn eigen weg moeten vinden, maar de personages en hun paniekerige gekrakeel zijn zo voorspelbaar dat de film tot een halt komt elke keer wanneer er even geen haai in de buurt is. Iets meer zelfbewustzijn en taktische doelgerichtheid zou leuk geweest zijn. Nu lijkt het alsof niemand ooit een monsterfilm heeft gezien in Australië. Vermakelijk maar oh zo vergankelijk.

Trailer