50/50

Beoordeling:

Geplaatst: door Eke Bosman

Als er iets moeilijk te relativeren is, is het kanker wel, de tragische en vaak fatale ziekte waar nog maar weinig kruid tegen gewassen is. Een vrolijke film over kanker maken lijkt dan ook een onmogelijke klus. Nou, mooi niet. 50/50 is misschien wel de mooiste film van 2011.

Een jonge kerel, Adam (Joseph Gordon-Levitt), krijgt te horen dat hij een zeldzame vorm van kanker heeft. En dat terwijl hij recyclet, dat kan toch niet! Het overkomt hem toch... De overlevingskans is vijftig procent, volgens zijn beste vriend Kyle (Seth Rogen) de beste kans die Adam ooit heeft gekregen. Het is het begin van een periode waar vriendschap, bedrog, vertrouwen en onzekerheid een grote rol zullen spelen.

En dat is niet het enige. Adam moet ook bij een psychologe in opleiding op bezoek. Wekelijks. De duidelijk onervaren, maar wel erg aantrekkelijke Katherine (gespeeld door de wonderschone Anna Kendrick) doet erg haar best om Adam er goed onder te houden. Het is het begin van een merkwaardige, maar herkenbare relatie. 

De grappen zijn kort, scherp en goed - en dat terwijl ze op de meest ongemakkelijke momenten worden gemaakt. Een goed voorbeeld is de buitengewoon geniale manier waarop Kyle de vriendin van Adam beschuldigt van vreemdgaan, maar je zal dat echt zelf moeten ervaren - een grijns zul je moeilijk kunnen onderdrukken. 

Vergeet overigens niet dat 50/50 niet alleen een comedy is. Regisseur Jonathan Levine zorgt namelijk ook voor de nodige diepgaande en serieuze momenten in de film. De kracht van Levine zit in de afwisseling ervan. Een balans die ervoor zorgt dat deze film misschien wel tot de mooiste films in tijden gerekend mag worden.

Het ene moment word je op het vele moois in de wereld gewezen, terwijl je op het andere moment serieus geëmotioneerd raakt. Met name het einde van de film zet je daarbij aan het denken. Over het leven vooral, en het mooie ervan. Typisch Amerikaans is het wel uiteindelijk, pure feel good.

Het is alleen een gemiste kans dat de romance tussen de twee hoofdpersonen niet verder uitgewerkt wordt, maar buiten dat detail is 50/50 mooi, heel mooi. Ga alsjeblieft zodra je dit leest naar de bioscoop of – mocht je deze recensie later lezen - even naar de plaatselijke videotheek. Doe het.

Trailer