2 Guns

Beoordeling:

Geplaatst: door Bart de Bruijn

Als Michael Bay les zou geven op een filmschool zouden zijn lessen vol met explosies zitten. En achtervolgingen in glimmende sportwagens en acteurs die hun geweren leegschieten om complete steden in puin achter te laten. Op die school zou IJslander Baltasar Kormákur één van de beste leerlingen zijn, eentje die met 2 Guns zijn belangrijkste werkstuk tot nu toe inlevert.

Net als de meeste films van Bay is deze van Kormákur weinig subtiel. Er wordt niet neergekeken op een schietpartij meer of minder, een auto hoeft niet de hele film heel te blijven, de meeste vrouwen zijn enorm knap en iedereen gedraagt zich heerlijk stereotiep. Een standaard-actiefilm dus.

En dan gebruik Kormákur ook nog eens een beproefd recept, de buddy actiefilm. Als al je ingrediënten zo standaard zijn moet je iets hebben om jezelf boven de massa te verheffen. 2 Guns probeert dat te doen door de twee hoofdrolspelers: Denzel Washington en Mark Wahlberg.

Er is dan wel een plot, een verhaal met meerdere wendingen tussen drugscriminelen en geheime onderdelen van overheidsdiensten, maar dat is ondergeschikt aan de chemie tussen de hoofdrolspelers.

Elke zin is een one-liner, waarin geprobeerd wordt elke andere medespeler een hak te zetten. Washington en Wahlberg zijn heerlijk op dreef en lijken er echt plezier in te hebben gehad aan deze film te werken. Maar wat wil je ook? Lekker om je heen schieten, overal een gevat antwoord op hebben en rondcrossen in auto's.

Ook de rest van de casting is in orde, met Bill Paxton en Edward James Olmos in de sterkste bijrollen. Kormákur was al een tijdje bezig als regisseur maar kwam voor het eerst een beetje in de spotlights met het niet veel subtielere Contraband. Ook in die film speelde Mark Wahlberg de hoofdrol en blijkbaar is daar de vriendschap ontstaan die ook 2 Guns mogelijk maakte.

2 Guns is een heel standaard actiefilm die vrijwel nergens in verrast en die je je niet al te lang bij zal blijven. Maar het duo Denzel Washington en Mark Wahlberg in topvorm zorgt er door hun chemie wel voor dat je een leuke avond hebt.

Trailer